Interjú Szabó Zoltánnal

2022.09.15. 07:00

Jó alap lehet az Eb-n mutatott játék a férfiválogatottnál

A magyar férfi vízilabda-válogatott a világbajnokságon nem, az Eb-n viszont már tudott csapatként játszani, aminek ezüstérem lett a gyümölcse. Az M4 Sport szegedi szakkommentátora, Szabó Zoltán szerint az ötödik helyen végzett női csapatunk felmérhette, mire képes Keszthelyi és Rybanska nélkül, több kisebb sérülttel a keretben.

Becsei Dávid

A spliti Európa-bajnokság legjobb férfi játékosának Jansik Szilárdot választották meg.

Fotó: Mirkó István/MW

– Magyarországon kívül kevés olyan hely van a világon, ahol egy kilencezer férőhelyes aréna megtelik vízilabda-szurkolókkal. A horvátországi Splitben rendezett férfi vízilabda Európa-bajnokság döntője ilyen volt. Milyen élmény volt? 

– Páratlanul fantasztikus hangulatot teremtettek a horvát szurkolók. Kevés esélyt adtak annak, hogy külső körülmény hiányán múljon a válogatottjuk gyenge szereplése vagy a döntő elvesztése. Úgy kell elképzelni a Spaladium Arénát, mint a budapesti Duna Arénát, csak előbbibe kisebb térbe zsúfolódik be a kilencezer néző. Ugyanakkor hozzátartozik a történethez, a nem horvát érdekeltségű mérkőzések látogatottsága már elég pici volt. 

– Férfiválogatottunk ezüstérmet ünnepelhetett, míg a női csapat az ötödik helyen végzett. Mennyire elégedett a látottakkal? 

– Döntőben kikapni mindig rossz érzés, de ha valaki az Eb előtt azt mondja, ezüst kerül a fiúk nyakába, valószínűleg rajtuk kívül mindenki aláírta volna. Látva azt, hogy mennyire meccsben voltunk a horvátok ellen is, így lehet picit csalódás, de szubjektíven, nem pedig az elvárás szintjén. 

– És a női válogatott szereplése? 

– Ők a legrosszabb forgatókönyvet játszották végig, miután a görögöktől és a hollandoktól vereséget szenvedtek a csoportkörben. Így a négy közé kerülésért a bombaerős spanyolokkal kellett játszani. Arra jó volt ez a torna, hogy Bíró Attila felmérje, mire képes a csapat Keszthelyi és Rybanska nélkül, valamint rajtuk kívül azért még küzdött egy két játékos problémával. Nagy hozadéka lehetett volna az Eb-nek, ha a fiatalok közül valaki berúgja az ajtót. Én személy szerint Faragó Kamillától vártam volna többet, hogy a szó pozitív értelmében gátlástalanul szétlövi az ellenfelek kapuját. Összességében pedig fontos megállapítanunk, hogy egyik szakágban sem tudott senki bekerülni a döntőbe magyarországi vb-n és a horvát Eb-n is. 

– Mi a torna pozitívuma? 

– Az, hogy mennyire kiegyensúlyozott volt védekezésben a férfiválogatottunk, amit a számok is alátámasztanak. A nyári vb és Eb után a jövőben az utóbbin nyújtott játékra támaszkodhatunk, kérdés, ez mire lesz elég a rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában