Funkcionális fitnesz

2022.09.22. 10:53

Varga Mira ezüstérmet nyert

A fővárosi Lupa-tónál megrendezett országos funkcionális fitneszversenyen a tiszaszigeti Varga Mira remekül szerepelt, hiszen fiatal életkora (mindössze 15 éves) ellenére a felnőtt nők mezőnyében második lett, sőt az első helyre is volt esélye.

m. j.

Varga Mira a felnőttek között remekelt.

Fotó: Jakab Attila/Challengephoto

Funkcionális fitnesz – sokan még csak ízlelgetik a szavak értelmét, ám akik már rendszeresen versenyeznek ebben a sportágban, azok pontosan tudják, miről is szól. A hivatalosan elfogadott elnevezés alapján „trendi, kevert módozatú fitnesz sport, amelyben az emberi test minden mozgásmintája, energiarendszerei és gyakorlatai tesztelésre kerülnek akár kombinált formában is, tehát egyszerre”. A sportág egyesíti az állóképességet, az erőt, a testsúlyt, a készséget, a teljesítményt kevert formában, azaz a hat fittségi összetevő kategóriát teszteli.

E rövid sportági ismertető után talán már mindenki érti, mit is élnek át a sportolók egy-egy ilyen eseményen. A legutóbbi viadal Budapesten a Lupa-tónál volt Lupa Palooza néven, és ezen a tiszaszigeti Varga Mira igencsak kitett magáért. A Delta Throwdown Services elnevezésű klub által rendezett viadalon a szegedi Crossgym Trac sportolója, Kovács László és Hévízi Tamás tanítványa a felnőtt nők mezőnyében indult.

A nevezőkre – ebben a kategóriában (női Exo Indy Intermediate) 16-an mérették meg magukat – összesen hat fajta feladatcsoport várt, mindegyiknél meghatározott idő alatt kellett végrehajtani a gyakorlatokat. Így például az egyik állomáson ergométerezni (8 kilométer), úszni (100 méter) és futni (600 és 1000 méter) kellett, majd egy másikon burpee-zni (6 ütemű fekvőtámaszt csinálni), közben pedig kitörést csinálni, illetve volt olyan állomás, amelynél a 30 méteres úszás után homokzsákot húzva kellett megtenni nyolc, majd hat 10 méteres kört – mindezt négyszer megismételve.

Varga Mira egy számban 1., háromban 2., míg kettőben 4. helyezést ért el, így összesen 15 helyezési pontot gyűjtve végzett a második helyen a jászberényi Szöllősi Boglárka mögött. Tegyük hozzá, hogy a kerékpározás közben indokolatlanul megállították Vargát, aki így kiesett a ritmusból, elvesztette vezető helyét, és így az elsőség esélyét is...

– Nagyon büszke vagyok erre az eredményére, brutális teljesítmény, hogy az elit felnőtt kategóriában lett második. Most már elkezdjük a felkészülést a Crossfit Games-re, amely több állomásos sorozat, és a tíz fős döntőjét az USA-beli Madisonban rendezik jövő nyáron – mondta a kiváló sportoló édesapja, az egykori küzdősportos Varga János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában