Férfi kézilabda NB I.

2023.04.15. 19:54

Legyőzte a Pick Szeged a Veszprémet, lépéselőnybe került az alapszakasz-elsőségért - Galéria, Videó

A Pick Aréna 2021. december 9. óta íródó történelmében először győzte le itt az OTP Bank-Pick Szeged a Telekom Veszprémet. Pazar hangulatban nagy csata végén 30–28 a férfi kézilabda NB I. 21. fordulójában. A Tisza-partiak amennyiben nem vesztenek pontot hátralévő négy bajnokijukon, megnyerik az alapszakaszt és itthon kezdhetik a bajnoki döntőt.

Becsei Dávid

Szeged – 2023.04.15. Pick Szeged-Telekom Veszprém "alapszakasz-döntõ" férfi kézilabda-mérkõzés a Pick Arénában. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Bánhidira sérülés, Tönnesenre betegség miatt nem számíthatott Juan Carlos Pastor, míg Frimmel a fiatal szabály miatt maradt ki. Mindezek annyiban befolyásolták a kezdőcsapat összeállítását, hogy Bánhidi helyén Rosta támadott, akit védekezésben Matej Gaber cserélt. A balszélen viszont az előző Veszprém elleni mérkőzésekhez hasonlóan Szita Zoltán kezdett a hátul elfoglalt szerepe miatt.

Potyogtak a gólok az első percben, hatvannégy másodperc alatt mindkét oldalon kettő–kettő született.

A második percben előbb Correles, majd Mikler is fogott egy labdát, de alapvetően elmondható volt, az első negyedóra nem a kapusokról szólt. A 12. percig rendre a Szeged járt előrébb, de egy gól itt, egy gól ott volt a forgatókönyv, így döntetlen körül mozogtak a csapatok. A Pesmalbek elleni védekezés feladta a leckét a hazai védelemnek, miközben Mackovsek ott folytatta, ahol a győri kupadöntőben abbahagyta, bombagólokot lőtt.

8–7-nél vezetett először a Veszprém, 9–7-nél rögtön időt kért Pastor, majd negyedórát követően 8–10 állt a Pick Aréna eredményjelzőjén. Érkezett a vendégeknél a pályára Mahé és Nilsson, ami szegedi szempontból bizonyult kulcsfontosságúnak. A svéd klasszis beállóval szemben Mikler sorozatban háromszor védett. Nilssont Pesmalbekhez hasonlóan rendre megtalálták a labdák, de nem tudta értékesíteni. Mindeközben az egyre inkább eksztázisba kerülő szegedi támadásban nem hibáztak. Átlövésből, szélről és beállóból is sikerült túljárni Cupara eszén, egy 6–0-s rohammal pedig a 22. percben már 14–10-re vezetett a Pick. Eufórikus hangulat uralodott a lelátón, mindenki élvezte a jó hazai játékot. 

Idén még nem találkozott ilyen éles pillanatokkal a Veszprém a Szeged ellen, ami a bajnoki döntő előtt nagyjából másfél hónappal üdítően hatott. Lauge és Rémili is pihent vendégoldalon, Ligetváriék azonban csak csökkenteni tudták a hátrányukat Szegeden, mivel Rosta Miklós parádés találatokat jegyzett a régi fényében tündöklő Bombac asszisztjaiból.

Bosszantó szegedi technikai hibákkal indult a második játékrész, amire azonnal reagált Juan Carlos Pastor. Bombac helyére érkezett Martins. Óriási feszültség volt a pályán a játékosokban, csak pillanatok kérdése volt, mikor szabadul el a „pokol”. Sostaric ziccergólja után Cupara nehezményezte a feje mellé lőtt labdát, majd védekezésnél tömegjelenet alakult ki. Gaber védekezett keményen Rémilivel szemben, amit videós visszanézést követően a 40. percben a szegedi játékost piros lappal kiállították a játékvezetők 22–20-as hazai előnynél.

Szinte lemásolták a csapatok az első negyedóra forgatókönyvét a második félidő derekától. Felváltva születtek a gólok, de az előny rendre a Szeged mellett szólt. És a plusz egy is, egészen pazar hangulatot teremtettek a hazai szurkolók, amit védéseivel Mikler komponált.

Az utolsó percek már leginkább arról szóltak, döntetlennel vagy szegedi sikerrel zárul a mérkőzés. Három perccel a vége előtt Garciandía kínai figura végén talált be, 28–26, majd villámgyorsan kozmetikázta az eredményt Rémili.

Az utolsó két és fél minutumot már talpon nézte végig a hatezer fős hazai publikum, a végén pedig Garciandía tette fel a pontot az i-re hazai szempontból.

Győzelmével a Pick Szeged óriási lépést tett az alapszakasz-elsőség felé, ugyanis ha hátralévő négy meccsén nem veszít pontot, akkor itthon kezdheti meg az egyik fél második győzelméig tartó bajnoki döntőt júniusban.

OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 30–28 (18–17)

Férfi kézilabda NB I., 21. forduló. Szeged, Pick Aréna, 6202 néző. Vezette: Andorka, Hucker.

OTP Bank-Pick Szeged: MIKLER – SOSTARIC 5, Garciandía 4, BOMBAC 1, ROSTA 9, MACKOVSEK 5, Szita 1. Csere: Gaber 1, Bodó 2, Blonz 1, Martins 1, Radivojevics. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.

Telekom Veszprém: Corrales – Gas. Marguc 3/1, Remili 5, PESMALBEK 5, Ligetvári 1, R. Lauge 1, STRLEK 6. Csere: Cupara 1 (kapus), Elderaa 2, MAHÉ 2, A. Nilsson 1, Sipos, Ilics Z. 1. Vezetőedző: Momir Ilics.

Hétméteres: 2/0, ill. 2/1.

Kiállítás: 6, ill. 6 perc. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában