A duisburgi kajak-kenu világbajnokságon kiválón gyűjtögettek a magyar hajók

2023.08.27. 15:51

Tizenöt kvóta összejött – szegedi szereplőkkel

A németországi Duisburgban a kajak-kenu világbajnokságon a magyar egységek a 18-ból 15 kvótát szereztek, és ebben bőven jutott szerep az MVM Szegedi VE versenyzőinek is.

Mádi József

A szegedi Nádas Bence és az algyői Kopasz Bálint hajója második lett K2 500 méteren, így Kopasz révén újabb olimpiai kvótát szerzett.

Fotó: Szalmás Péter/MKKSZ

18-ból 15. Lehetne ez jobb is, való igaz, de ne legyünk elégedetlenek. Ennyi kvótát gyűjtött össze a duisburgi világbajnokságon a magyar válogatott. A hiányzó három megszerzésére még lesz lehetőség jövő májusban a szegedi Maty-éren, de ott már nagy valószínűséggel az európai földrész pótkvalifikációs eseményén az eddigi gyakorlatot látva az első, esetleg a második hely érhet csak kvótát. Így női C1 200 méteren és K2 500 méteren nagyon oda kell majd figyelni.

A férfi kajakosok mind a hat kvótát megszerezték: kezdődött a K4 500 méteres egység ezüstérmével, benne a szegedi Nádas Bencével és Kuli Istvánnal, majd Varga Ádám következett K1 1000 méteren egy második hellyel. A hétvégén pedig ismét Nádas volt az egyik főszereplő, hiszen az algyői származású, győri színekben induló Kopasz Bálinttal K2 500 méteren lettek másodikok, így lett meg a hatodik kajakkvóta.

Női kajakban a férfiakhoz hasonlóan a négyes szerzett négy párizsi helyet, bár itt a hetedik helynél sokkal többet remélt a Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Gazsó Alida, Hadvina Dóra alkotta egység. A másik két kvóta viszont elúszott, mivel a Fojt Sára, Pupp Noémi páros csak nyolcadik lett K2 500 méteren.

A kenusoknál C2 500 méteren Korisánszky Dávid és Fekete Ádám egysége ért el egy ötödik helyet, ezzel olimpiai indulási jogot, illetve még Adolf Balázs C1 1000 méteren ért a célbe ötödikként, ez is kvótát ért. 

A női kenusoknál a szegedi Nagy Bianka és a tiszaújvárosi Bragato Giada hajója ötödik lett, ezzel teljesült a kvótaszerzés, de a duó nem volt boldog az elért helyezéssel C2 500 méteren. Itt Balla Virág volt az, aki C1 200 méteren nem jutott A döntőbe, ezzel pedig lemaradt egyelőre az olimpiai indulási jogról.

A para szakág négy kvótával zárt: a szegediek közül Varga Katalin KL2 200 méteren bronzérmet nyert, Suba Róbert VL2 200 méteren negyedik lett, valamint Molnár Nikoletta KL3 200 méteren ötödik helyen zárt, korábban Kiss Péter világbajnok lett KL2 200 méteren – ezek a párizsi helyek.

Említsük meg a hétvége összefoglalójában Birkás Balázst: K1 200 méteren a szegedi kajakos hatodik lett úgy, hogy az elsőtől öt tizedre maradt le...    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában