Kézilabda

2023.10.11. 17:19

Meglepetés az MKSZ-től: apa-fia volt a versenybíró a Szeged–Komló meccsen

Huszonkét évet követően októbertől már nem Fekete József a Csongrád-Csanád vármegyei Kézilabda-szövetség elnöke. Utódja a Pick Szeged korábbi magyar válogatott balszélsője, Vadkerti Attila lett. A váltás oka, hogy a magyar szövetség egy szabályzatában az áll négy éve, hogy a vármegyei elnökök hetvenedik születésnapjukat követően nem folytathatják munkájukat.

Becsei Dávid

Fekete József (balról) és Fekete Szabolcs, az OTP Bank-Pick Szeged–Komló NB I.-es férfi kézilabda-mérkőzés előtt a Pick Arénában.

Forrás: a Fekete-család archívuma

Középiskolás éveiben egy nagyszerű csapat tagja volt, ahol együtt játszott többek mellett Mocsai Lajossal, aktív játékos-pályafutása során az NB II.-es Szegedi Építőkben, majd később a Szegedi Vízügyi SE-ben játszott. 28 évesen visszavonult az aktív játéktól, elvégezte a játékvezetői tanfolyamot. Elszakadni nem akart a sportágtól, de edzőként és sportvezetőként sem akart szerepet vállalni benne.

– 1979-ben kezdtem el dolgozni a megyei szövetségnél, ahol végigjártam a ranglétrát. Elnöki megválasztásom előtt kilenc esztendőn át a játékvezetői bizottság vezetőjeként dolgoztam. Négy ciklusra, vagyis tizenhat évre a helyi csapatok választottak meg a szövetség elnökének, majd az elmúlt öt és fél évben a Magyar Kézilabda-szövetség nevezett már ki – emlékezett vissza érdeklődésünkre Fekete József, akit az MKSZ kétszer is Magyar Kézilabdázásért díjjal ismert el, legutóbb néhány hónapja.

A szabályt, ami miatt már nem Fekete tölti be az elnöki pozíciót, nagyjából négy éve alkalmazza az MKSZ. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, idejét múlt dolognak tartja és át kellene gondolni, mert távozását szakmailag semmi sem indokolta. Visszaemlékezése szerint elnökségének kezdetekor nehéz anyagi helyzetben volt a megyei szövetség, gyakorlatilag nem rendelkezett pénzügyi eszközökkel, most viszont 32 milliós tartalékkal adta át a szövetséget Vadkertinek.

– A Magyar Kormány nyújtotta lehetőségekkel felelősen gazdálkodtunk, ennek eredménye ez az összeg. Jelentős sikereket értünk el a játékvezetők képzésében és mentorálásában, hiszen tizenhat év után újra magyar játékvezetők vehettek részt világbajnokságon, meghívót Kiss Olivér Szegedről indulva kapott, de több NB I.-es szintig eljutott bírópárost adtunk a sportágnak – mondta a 70. születésnapját nemrég ünnepelő szakember, aki nagyjából ötven nemzetközi mérkőzésen versenybíróként dolgozott a Pick Szeged találkozóin.

Elmondta, hogy büszke arra, amit a magyar kézilabdában elért, az MKSZ Játékvezetői Albizottságában 16 éven dolgozott, nyolc évig a magyarországi játékvezető-ellenőrök vezetőjeként ténykedett.

– Köszönöm azoknak a munkatársaknak és barátoknak, akik mellettem álltak és segítették a munkámat ezen a csodálatos negyvennégy éven keresztül – fejezte ki háláját.

Elnöki távozása természetesen nem érintette jól, de szeptember 16-án gyönyörű gesztusban volt része. Versenybíróként fiával, Szabolccsal dolgozhatott együtt az OTP Bank-Pick Szeged–Komló NB I.-es meccsen. Fekete Szabolcs ezen a bajnokin debütált az első osztályban. Édesapja különösen büszke rá, 2022-ben őt választották meg az Év kerekesszékes kézilabdázójának Magyarországon. Hat év áldozatos munkát követően pedig apa-fia együtt dolgozhatott a zsűriben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában