Helyi sport

2024.02.28. 14:05

Kétszeres junior világbajnokként várja a folytatást Somodi Maja

Duplázni tudott a Gdanskban megrendezett junior világbajnokságon Somodi Maja. A Szegedi Korcsolyázó Egyesület 19 éves versenyzője egyéniben és váltóban is aranyat nyert Lengyelországban.

Vajgely Pál

Immáron kétszeres junior világbajnok a szegedi versenyző.

Fotó: Árvai Károly

Hét év után szerzett magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó aranyérmet a junior világbajnokságon: legutóbb a mára már kínai színekben versenyző Liu Shaoang lett junior világbajnok. Egészen múlt szombatig, akkor ugyanis Somodi Maja megnyerte az 1500 méteres szám döntőjét. A 19 éves szegedi lánynak nem volt egyszerű útja az aranyig, mivel a reményfutamokból küzdötte be magát a döntőbe, ahol végül sikerült nyernie – sőt, másnap a női váltóval is aranyérmet szerzett, így kétszeres világbajnokként érkezhetett haza Lengyelországból.

Most már sikerült felfognom a történteket – válaszolta lapunknak Somodi Maja, aki hozzátette, a váltóval az előző évek eredményei alapján számított egy jó eredményre, egyéniben azonban abszolút meglepetés volt számára, hogy így alakult az 1500-as döntő.

A korcsolyáját átnéztük, mentálisan megpróbáltuk fölrázni, elkezdte élvezni a versenyzést és szenzációs futamokat produkált. Az még nagyobb teljesítmény, hogy egy olyan távon tudott nyerni, amelyen az ázsiaiak dominálnak, rajta kívül egyetlenegy női európai világbajnok van, ő pedig Suzanne Schulting – utalt a sportág holland világklasszisára, a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnokra Lakatos Tamás, a junior válogatott edzője.

19 évesen a felnőtt válogatottban is rendre szerepet kap a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzője, ennek kapcsán kifejtette, sokat jelentett számára a junior vb-n is a felnőttek között szerzett tapasztalat, hiszen úgy érzi, minden versenyből tudott tanulni.

A szezon a végéhez közelít, Maja számára pedig még vannak kihívások. Edzőjével, Lajtos Szandrával úgy döntöttek, a hétvégén, Budapesten esedékes junior ob-t kihagyja, viszont jövő vasárnap már ismét utazik, hiszen március 15. és 17. között a hollandiai Rotterdamban rendezik majd a felnőtt vb-t a rövidpályás gyorskorcsolyázók számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában