Egy hónap múlva Európa-bajnokságot rendeznek

2024.03.25. 16:07

Evezős ünnep a Maty-éren

A világszínvonalú infrastruktúrával rendelkező szegedi Maty-éri nemzeti kajak-kenu és evezős olimpiai központ ad otthont a kontinens legjelentősebb versenyének. Április 25. és 28. között 34 ország több mint 600 sportolója mérkőzik majd meg 32 versenyszámban.

Dr. Schmidt Ádám (középen) kiemelt fontosságúnak tartja, hogy nívós események jöjjenek hazánkba.

Fotó: Szlovák Bence

54 év után először rendez nemzetközi felnőtt világversenyt a Magyar Evezős Szövetség, ez lesz a valaha volt legnagyobb nemzetközi sportági esemény hazánkban. A négynapos evezős ünnep valójában két sportesemény egyben.

Az európai olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regatta alkalmával négy versenyszámban 10 olimpiai kvóta és 3 paralimpiai versenyszámban 3 kvalifikációt érő helyezés megszerzésére van lehetőség. 1932 óta minden nyári olimpián képviselte evezős Magyarországot, a kvalifikációs regatta alkalmával öt egységben 6 sportoló küzdhet az újabb ötkarikás, egy pedig a paralimpiai részvételért.

Az Európa-bajnoki futamokon 9 hajóegységben 22 magyar evezős indul harcba az érmekért.

– A sportirányításban kiemelt célunk volt, hogy az idei évben minél több olyan versenyt hozzunk hazánkba, amelyek szerepet játszanak a párizsi olimpiai kvalifikációban is. Nagy öröm, hogy evezésben is vendégül láthatjuk a sportág kiválóságait. A hazai környezet, a magyar szurkolók támogatása minden ilyen alkalommal nagy segítség a versenyzőinknek. Továbbá sportdiplomáciai szempontból is jelentős sikerekről van szó, hiszen nagy elismerés a nemzetközi sportélet szereplőitől, hogy ránk bízzák ezeknek a jelentős nemzetközi versenyeknek a rendezését – mondta el dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Az evezés évszázados hagyományokkal rendelkező sportág, Széchenyi István honosította meg hazánkban, és 1932 óta minden nyári olimpián képviselte evezős Magyarországot. 

– A hazai rendezésű Európa-bajnokság és kontinentális olimpiai, paralimpiai kvalifikációs regatta kiváló alkalom, hogy szélesebb körben is megismerhessék a sportágat. Bízom benne, hogy a négy napos rendezvény az evezés ünnepe lesz, ahol teltházas lelátó előtt versenyezhetnek válogatottjaink. További célkitűzésünk, hogy az esemény szolgálja a sportágfejlesztési stratégiánk pilléreit is az utánpótlásfejlesztés, az egyetemi sport és az élsport terén. Utóbbi az olimpiai kvótákban testesül meg – magyarázta el Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke.

Az áprilisi kontinensviadalon a legfontosabb cél az olimpiai kvóta és az Európa-bajnoki érmek megszerzése, de a szervezők szándéka, hogy minél többen látogassanak ki a rendezvényre, teltházas lelátóról szurkoljanak a magyar sportolóknak, és a nézők evezős élményeket szerezhessenek a négynapos fesztivál programjai során.

Ilyen különleges program április 27-én az angolszász országokban nagy hagyományú egyetemi nyolcas versenyek mintáját követve a Gránit Bank Egyetemek Regattája, amelyen nyolc magyar egyetem evezősei küzdenek meg egymással nyolcas hajóegységekben.

A fiatalabbaknak április 26-án szurkolhatunk majd, több mint 400, 12-18 éves korú diák méri össze felkészültségét az evezős ergométeres diákolimpia döntőjén a szurkolói sátorban.

A verseny teljes ideje alatt változatos programok várják a látogatókat a két részből álló szurkolói zónában: lesz szurkolói sátor és kiállítói falu evezéssel kapcsolatos standokkal és gasztronómiai szolgáltatókkal. A Sportoló Nemzet programmal együttműködve a szurkolói sátorban az egész testet átmozgató evezős ergométerezést lehet majd kipróbálni, a bátrabb amatőrök pedig napi ranglista versenyeken indulhatnak. Ugyanitt kivetítőkön lehet majd követni a futamokat.

Az evezős történeti kiállításon többek között az ország legidősebb hajóját tekinthetik meg az érdeklődők. A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várják a szervezők, valamint üzenőfal, fotófal és kvíz állomás színesítik a szurkolói programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában