Csütörtökön kezdődik a Maty-éren az evezős Európa-bajnokság

2024.04.23. 16:09

Kapitányi remény: legalább egy kvóta

A magyar evezős válogatott szövetségi kapitánya, Lőrincz Attila reméli, a versenyzők kihasználják a közönség biztatását a szegedi Maty-éren csütörtökön kezdődő olimpiai kvalifikációs regattán és Európa-bajnokságon.

Mádi József

Lőrincz Attila szövetségi kapitány bízik a kvótaszerzésben.

Fotó: Török Attila

A szövetségi kapitány szerint a hazai közönség megdobhatja a magyar versenyzők teljesítményét a csütörtökön kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokságon, illetve a kontinentális és parakvalifikációs regattán.

Lőrincz Attila az MTI-nek elárulta, hogy a múlt héten a magyar négyesek közül az egyik egység átalakult, mivel a könnyűsúlyú négypárevezősöknél kizárólag a magyarok neveztek, ezért ezt a versenyszámot nem rendezik meg Szegeden. Ebből az összeállításból Kertész Keve és Szigeti Ferenc végül könnyűsúlyú kétpárban szerepel majd az Eb-n.

– Nyilván a kvalifikáció a cél, itt négy versenyszámban lesz lehetőség a kvótaszerzésre: férfi és női egypárban, illetve a könnyűsúlyú kétpárban. Azt szeretném, ha egy kvóta a négy versenyszámból összejönne, azt látom, hogy a könnyűsúlyú dublók is minden erejüket bedobják az edzéseken és tényleg megtesznek mindent, de Gadányi Zoltána és Pétervári-Molnár Bendegúz is – mondta Lőrincz Attila.

Gadányi Zoltánával kapcsolatban a szakember megjegyezte: a mostani sebességével 2021-ben a kvalifikációs helyek környékén tudott volna végezni, úgyhogy biztatónak tartja a formáját.

Lőrincz szerint az Eb-n indulók közül a kétszeres Európa-bajnok Galambos Pétertől várható kiemelkedő eredmény könnysúlyú egypárban, de a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes egységet, Furkó Kálmánt és Szabó Bencét is az éremesélyesek közé lehet sorolni.

– A könnyűsúlyú egypárban mindig erős a mezőny, mert az egy presztízsszám, attól függetlenül is, hogy nem olimpiai. Beszélgettem Petivel, jó állapotban van, nagyon szeretne hazai közönség előtt jól szerepelni és érmet szerezni – fogalmazott a szakvezető, majd megjegyezte, hogy ez a két egység akár fényesebb éremért is harcban lehet.

A Simon Béla, Juhász Adrián párosról elmondta, hogy a szegedi Eb inkább egy állomás a luzerni pótkvalifikáció előtt, mivel nekik ez az első nemzetközi megmérettetésük ebben a szezonban. Az előzetes visszajelzések alapján női dublóban várható a legnagyobb mezőny, és a kapitány bízik benne, hogy itt a magyar páros a mezőny első felében végez majd a Simon, Juhász egységhez hasonlóan.

A négyes összeállításoknál hangsúlyozta, hogy egy ilyen csapathajót felépíteni lassabb folyamat, akár több évet is igénybe vehet, ezért számukra a tapasztalat és a nemzetközi rutin megszerzése a fő cél, de technikailag a négyes és a négypár is sokat fejlődött.

– Most mindenki szembesült vele, hogy az összes evezős klubból az összes ismerős, rokonság, tényleg mindenki itt lesz és ilyet még nem élt meg senki. Remélem, hogy ez pozitívan hat majd a motivációjukra, mivel az edzésmunkájukon már segített, és azt is remélem, hogy a helyszínen meg tudják majd lovagolni a közönség buzdítása által keltett hullámot – zárta gondolatait Lőrincz Attila.

A kontinentális kvalifikációs regattán 13 kvóta talál gazdára: az egypárevezősöknél az első három helyezés ér olimpiai kvótát, míg a könnyűsúlyú kétpárban az első kettő biztosítja helyét a játékokon, illetve a paraevezősöknél csak a győztes váltja meg a jegyét Párizsba.

Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

A jegy- és bérletértékesítés még tart a sporteseményre, a hazai csapat 14 egységből és 27 versenyzőből áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában