Egyházi iskolát szeretnének a szülők

Mártély- Legyen a reformátusoké a mártélyi iskola, hogy megmaradjon- kérik a szülők, akik ezért aláírásokat gyűjtenek. Az egyház átvenné az iskolát, a polgármester szerint ez sem biztos megoldás.

Antal Sándor

– A Susáni Református Egyházközösség szándéknyilatkozatot adott ki, a 2016–2017-es tanévtől átvenné a mártélyi iskolát – mutatja az erről szóló dokumentumot [namelink name="Borda Anikó"]. A mártélyi anyuka azt mondja, kedd este ők, az érintett szülők találkoztak, és úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák a szándéknyilatkozatot, tájékoztatják róla a helyieket.
 

Kicsöngetés a nap végén. A szülők és az önkormányzat is jót akar nekik. Fotó: Antal Sándor

A református egyházközösség már tavaly is átvette volna az iskola irányítását. – Úgy tudom, a polgármester egy erős iskolát szeretne kialakítani Mártélyon. Akkor miért nem fogadta el az egyház segítségét? – tette fel a kérdést Anikó, aki azt is állította, hogy a reformátusok tavalyi ajánlatáról [namelink name="Borsos József "] mártélyi polgármester elfelejtette tájékoztatni a lakosokat. Most szerinte el kellene fogadni az újabb ajánlatot.

A gyermeklétszám csökkenése miatt a minisztérium tavaly tavasszal döntött úgy, hogy a Mártélyi Általános Iskola a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola tagintézményeként működhet tovább. Szeptembertől a teljes mártélyi felső tagozat Vásárhelyre került. A falu iskolájában az alsósok maradtak. Jelenleg 22-en vannak, az 1–4. osztályosok összevont osztályba járnak.
 

Az óvodát is átvennék

Megkeresésünkre a Susáni Református Egyházközösség lelkésze, Nagy Zoltán azt mondta, nemcsak az iskolát, hanem az óvoda fenntartását is átvennék, hiszen így lenne biztos a diákutánpótlás. Erről már tavaly is tárgyalt a polgármesterrel, de nem sikerült megállapodni.

– Azt szeretnénk, hogy Mártélyon önálló iskola legyen, mert ha nincs oktatási intézmény, akkor az a település végét jelenti. Ez nem a szülők, hanem a falu érdeke – hangsúlyozza Borda Anikó, akinek egyik gyermeke Mártélyon 4. osztályos, míg a másik a vásárhelyi Varga Tamás helyett a Mindszenti Általános Iskolában folytatta tanulmányait, ahol 8. osztályos.
 

"Azt szeretnénk, hogy Mártélyon önálló iskola legyen."- mondta Borda Anikó.


A mártélyiak néhány nap leforgása alatt közel 100 aláírást gyűjtöttek össze amellett, hogy legyen az egyházé az intézmény. Az anyuka hozzátette, ezt olyanok is aláírták, akiknek gyermekük ősszel lesz első osztályos.
Borsos József visszautasította, hogy tavaly nem tájékoztatta volna a szülőket a református egyház megkereséséről. A mostani szándéknyilatkozatról pedig úgy gondolja, hogy ezt nem az újságon keresztül kellene megtudnia. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szabályai szerint kell eljárniuk. Úgy véli, hogy az egyházi kötelék sem biztos megoldás a helyzetre.

– Jelenleg azon dolgozunk, hogy a helyiek véleménye megváltozzon, visszanyerjük a szülők bizalmát, és minél többen a mártélyi iskolába írassák be gyermekeiket – mondta a polgármester. Hozzátette, az a helyzet, hogy a 22 alsós diák közül jövőre 10-en felsősök lesznek, és a Varga Tamásban folytatják tanulmányaikat. Ahhoz, hogy maradjon a tagintézmény Mártélyon, minimálisan 15 főre lenne szükség.

Jövő héten szülői értekezletet hívnak össze, majd nyílt tanítási napokat tartanak, amelyre a környező településekről is várják az érdeklődőket. A hosszú távú cél pedig az, hogy ne összevont osztályban tanuljanak a mártélyi iskolában. Ehhez osztályonként legalább 14 gyerekre van szükség.

A polgármester tegnap tanítási értekezleten vett részt a mártélyi iskolában. Szerinte minden adott, hogy helyben is ugyanolyan tudásra tegyenek szert a fiatalok, mint más iskolában tanuló társaik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!