KRESZ-táblát is próbálnak eladni

Hódmezővásárhely - A felvásárlók szerint nem szorítja vissza a fémlopást az új törvény, amely szerint 6 napig külön kell majd tárolniuk a fémhulladékot. Az eladók olykor KRESZ-táblával és temetői kegytárgyakkal is próbálkoznak.

Korom András

- Eddig is kértünk személyi igazolványt a fémgyűjtőktől, és a rendőrség is gyakran ellenőriz nálunk – tudtuk meg Borbás Lajostól. A Méh-Fész Bt. Csomorkányi úti telepének vezetője szerint háromszor akkora területre lenne szükségük, ha életbe lép a törvény, amely szerint a fémhulladékot hat napig elkülönítve kell tárolniuk, de nincs helyük. – Van, aki csak egy kilót, de olyan is akad, aki 2 tonnát hoz be egyszerre. Próbálkoztak már olyan KRESZ-táblával, amelyről leégették a festéket, de arra is volt példa, hogy temetőből származó fémtárgyakat akartak eladni nekünk. Az ilyeneket nem vesszük át, nem érdekünk, hogy lopott holmival kereskedjünk – tette hozzá. Szerinte az illegális felvásárlókat kellene inkább megfogni.

A Kaptár utcai telepen egy talpalatnyi üres hely sincs. Szántó Jenő hatósági árat vezetne be. Fotó: Tésik Attila

A Kaptár utcai telepen egy talpalatnyi üres hely sincs. Szántó Jenő hatósági árat vezetne be.
Fotó: Tésik Attila

Szántó Jenő, a Kaptár utcán működő Szev-Fém-telep tulajdonosa úgy véli, a törvényt olyanok hozták, akiknek fogalmuk sincs a valós helyzetről. A felvásárló szerint olyan alacsony hatósági árat kellene bevezetni a magánszemélyektől származó fémhulladékra, amely miatt nem éri meg fémtárgyakat lopkodni. Elárulta: náluk is próbálkozott a KRESZ-táblás eladó, de hiába. – Egy alkalommal egy vadonatúj alumíniumlétrával állított be egy férfi, illetve nekünk próbálták eladni a közeli temetőből lopott, a kripták fedelét nyitó bronzgyűrűket. Azonnal szóltunk a rendőrségnek, amely mindkét lopás tetteseit elfogta. Azóta nálunk ilyesmivel nem próbálkoztak – mondta.

Ismét emelkedtek a fémárak

Tavaly év végétől estek a felvásárlási árak, a világméretű pénzügyi válság miatt. Azóta ismét emelkedtek, bár nem érték el a korábbi szintet. A vas kilója ma 25–30, a vörösrézé 7–800, a sárgarézé 4–500, míg az alumíniumé 100–200 forint körül van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!