Lovaskocsi - ritka, mint a fehér holló

Székkutas - Manapság már úgy kell vadászni a lovas kocsikra. Használtan 100 ezer forint alatt nem lehet vásárolni. A székkutasi Banka Jánosnak hat is áll az udvarán.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nemcsak lovas kocsizni szeretek, gondozom is a jószágokat – jegyezte meg halkan a 9 éves székkutasi [namelink name="Banka Barbara"]. Édesapja, [namelink name="Banka János"] udvarán hat gumikerekes kocsi áll. Három lovuk van, Csibész, Bogár és Csillag. A helyi téeszben dolgozó férfi legutóbb a székkutasi lovasnapokon a fuvarosok versenyében nagylányával, a 16 éves segédhajtó Katával az első helyet szerezte meg. Nem ez volt az apa-lánya páros első győzelme.

– A legrégebbi kocsim mintegy 50 éves, annak idején egy idős fuvarostól vásároltam. Manapság nem könnyű hozzájutni. Korábban még Makón is volt kocsigyár, de évtizedekkel ezelőtt megszűnt. A téeszidőkben volt nagy divat, mostanság úgy kell vadászni ezekre a kocsikra. Használtan 100 ezer forint alatt nem lehet kapni – magyarázta Banka János, akinek korábban még egy-két fuvarja is akadt a faluban, szívességből szállított tüzelőt. Inkább lakodalmakban számítanak rá, ő fuvarozza a zenészeket. Olvasóköri találkozókra hívják, legutóbb Vásárhelyen volt.

Lovaskocsi - ritka, mint a fehér holló. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Mintegy 3 óra alatt lehet bekocsikázni a városba. Annyi biztos, ez nem való idegbajosoknak. Az autósok közül akadnak, akik türelmesebbek, mások viszont beszólogatnak, az öklüket rázzák – tette hozzá a férfi. Hároméves kortól lehet a lovakat kocsi elé fogni. Szoktatni kell őket a forgalom zajához, ahogy a versenyzéshez is. Utóbbin a siker jórészt azon múlik, mennyire koncentrál a ló, milyen a kedve.

A lovaskocsi-hajtáshoz a közúton elegendő segédmotoros jogosítvány. Jánosnak autója is van, de a faluban szívesebben használja a gumikerekes kocsit.

– Nem szabad utánaszámolni, hogy kocsizni vagy autózni drágább. Ha belegondolnánk, nem biztos, hogy tartanánk lovakat. Ha nem megyünk autóval, akkor nem fogy a benzin, de ha a lovas kocsit nem használjuk, attól még etetni, 10-12 hetente patkoltatni kell a lovakat. Ez két lónál 20 ezer forint. Nem beszélve az oltásokról, állatorvosi költségekről – sorolta Fehér Imre, a helyi lovasklub vezetője, akinek 10 pónija van. A gumikerekes kocsi mellett hintó is áll a háza udvarán. Ezzel már számtalan díjat hoztak el versenyekről.

Lovaskocsi - ritka, mint a fehér holló. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Náluk is családtag a ló. Eladni a jószágokat szentségtörés lenne. Egyszer próbálkozott, akkor is az egyik fia, László napokig duzzogott, sírt. Négy unokája közül a legfiatalabb még nem tud beszélni, de azt már jól megtanulta, milyen vezényszóval kell megállítani a pónikat. A háztájiban fogják be a jószágokat.

– A szabadság érzése kocsizni. Sajnos manapság egyre kevesebben használják, félő, hogy csak mutatóban marad belőlük. Évekkel ezelőtt még szinte a fél falunak volt – jegyezte meg Fehér Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!