Sebtében épült, mégis dacol az idővel

Hódmezővásárhely - Korához képest feltűnően jó állapotban van az 1880-ban elkészült vásárhelyi árvízvédelmi fal. A páratlan téglaépítmény az egykori Hód-tó partvonalát követve három kilométer hosszan kígyózik a város körül, és komolyabb felújításra még nem szorult.

Szűcs Csaba

A legnagyobb gondot most a helyenként elvadult növényzet okozza. A kőfal 50 éve lett műemlék.

Az 1879-es szegedi nagy árvíz szörnyű pusztításait látva Hódmezővásárhely vezetése a települést körülölelő töltés kiépítéséről határozott. Észak felől 17 és fél kilométer hosszan földből dolgoztak, míg a déli részen falazott gátfalat emeltek. A különleges téglaépítmény a Bocskai utcától – az egykori Hód-tó partvonalát követve – egészen Tarján városrész végéig húzódik, ez mintegy három kilométeres szakaszt jelent.

Az építkezés 1879. június 4-én kezdődött, 100 kőműves és 300 munkás dolgozott rajta. A falon négy kocsi- és kilenc bolthajtásos gyalogoslejárót alakítottak ki. Utóbbiakból mára csupán a Csillag, a Száraz, a Királyszék és az Árpád utcai maradt fenn. Az egyedülálló árvízvédelmi falat fél év alatt húzták fel, a helybeliek ugyanis rettegtek az árvíztől.

Az egyedülálló vásárhelyi árvízvédelmi kőfal hosszú éveken át védte a várost. Fotó: Miskolczi Róbert

Az egyedülálló vásárhelyi árvízvédelmi kőfal hosszú éveken át védte a várost.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A vásárhelyi kőfal jó állapotban van, csupán néhány helyen szorul kisebb javításra – tudtuk meg Ékes Józseftől, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodájának városüzemeltetési csoportvezetőjétől. – Az időként itt-ott hiányzó, illetve meglazult téglák pótlását, javítását az önkormányzat tulajdonában lévő Városellátó és Beszerzési Kht. dolgozói végzik. Ehhez a munkához nagy mennyiségű korabeli építőanyag áll rendelkezésünkre.

Az 50 éve műemléki védelmet élvező fal legnagyobb ellensége a helyenként elburjánzott növényzet, amelynek szerteágazó gyökere komoly károkat okozhat. A téglák között főként bokrok és fűcsomók zöldellnek, de akad olyan része is, ahol egy kisebb fa nyújtózkodik az ég felé.

Tervek az árvízvédelmi fallal

A vásárhelyi önkormányzat a Zrínyi utcával párhuzamosan futó út megépítésével tehermentesítené a belvárost. Ehhez a Királyszék utcánál megbontanák a kőfalat. A több tízmilliós beruházás tervei elkészültek, a munkálatok megkezdéséhez a város jelenleg pályázati forrásokat keres. A település rendezési tervében pedig szerepel az árvízvédelmi fal mentén egy sétány kialakítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!