Tisza vízállás - Mindszentnél egy hétig nem jár a komp

Nem jár a komp Mindszent és Baks között. Az autósoknak, kerékpárosoknak most több mint 40 kilométert kell kerülniük. A Tisza még árad, így nem tudni, mikortól használható újra a rév. Szegeden a hétvégéig biztosan nem kell lezárni a rakpartot.

Kovács Erika

Ma reggel már 555 centi magasan volt a Tisza Mindszentnél, és ez óráról órára növekszik. A baksi oldalon ugyan ki lehetne hajtani a kompból, de a terepadottságok miatt onnan továbbhajtani nem lehetne, így a kompjáratokat egy hétre beszüntették.


– Kedden álltunk le. Az előrejelzések szerda reggelre 6 métert jeleztek, amit nem ért el. Ugyanakkor a baksi oldalon a töltés és a komp között az út már víz alatt van – mondta Draskovits Artúr, a mindszenti komp üzemeltetője. Hozzátette: a leállás másik oka, hogy ilyen vízállásnál a kompkötelet már éppenhogy csak fel tudják húzni a vízszint fölé, az áradó folyóval érkező uszadék viszont fennakadhat a kötélen, ami veszélyes. Az üzemeltető azt mondta, egyelőre nem tudják, mikor indul újra a kompközlekedés.

 

A Tisza további vízállásai a megyében az ATIVIZIG ma reggeli adatai alapján:


Szeged: 534 cm


Csongrád: 517 cm


Mindszent: 555 cm


A Maros Makónál, szintén az ATIVIZIG adatai alapján: 218


Szerdán elkezdett tetőzni a Tisza Szegednél, így a hétvégére apadnia kellene. A szakemberek szerint azonban izgalmas a vízállási helyzet


 – A Felső-Tiszáról érkező árhullám szép lassan levonulna, ám csapadékot kapott a Körösök vízrendszere és a Maros is, ezért nem apadás jön. A hosszan elnyúló tetőzést ez meg is fordíthatja, így újra áradhat a folyó – tájékoztatta lapunkat Kozák Péter, az Ativizig igazgatója. A rakpart lezárása még nem indokolt. Kozák hozzáfűzte, a védelmi fokozat elrendelésére egyelőre nincs szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!