Vizesedés, hulló vakolat - felújítják a református újtemplomot Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi református újtemplom vizesedik, van ahol 15-20 centire púposodik föl a padlózata. A mennyezetről hull a vakolat és az ólomüveg ablakok is veszélyesek. Az épületet ezért 7 éve bezárták. Most nagy munka zajlik a falak között. Speciális, utólagos falszigeteléssel megszüntetik a vizesedést.

Kovács Erika

– A Közös művészeti örökségünk nyomon követése című európai uniós pályázaton nyertünk forrást, a szabadkai múzeummal közösen. A ránk eső részből, 101 millió forintból kezdtük el az újtemplom felújítását – tudtuk meg Major Istvánnétól, az Újtemplomi Református Egyházközség lelkészétől.


Az utólagos falszigetelés jól halad. Emellett sótalanítják is a falakat. A templomot körülvevő téglapódiumot – ami templom építése után fél évszázaddal, az 1850-es években készült –, is restaurálják a munkálatok során.


– Templomunkat 2012-ben zártuk be. Nagyon rossz állapotban volt. A fal vizesedése miatt az istentiszteleteken már hullott a nyakunkba a vakolat. A padlón, ugyancsak a vizesedés miatt, felpúposodások, sőt törések is vannak. Van, ahol 10–15 centis a szintkülönbség. Szinte járhatatlan. Az épület elektromos hálózata is elöregedett. Veszélyessé váltak az ólomüveg ablakok is. A felújítás első lépése a fal vizesedési problémáinak megoldása volt. Minden más munka csak ezután következhet. A tervek szerint ez ősz végére készül el. A református egyház a kormánytól támogatást kapott templomaink felújítására. Ebből a keretből mi is kapunk forrást az ólomüveg ablakok restaurálására. Hamarosan ez a munka is elkezdődhet.

Előrször a templom falait szigetelik. Fotó: Kovács Erika

Először a templom falait szigetelik.

Fotó: Kovács Erika

A lelkész kiemelte, a több mint 220 éves templom történetében ez az első nagy léptékű felújítás.


– Az 1800-as években a zsindelyt cserépre cserélték, azóta pedig meszelések történtek, illetve néhány éve a cserép egy részét is ki kellett cserélni.


Major Istvánnétól úgy tudjuk, ígéretet kaptak a felújítások folytatására is.


– Az 1799-ben felszentelt templomunk városképi jelentőségű. Aki Székkutas felől érkezik Hódmezővásárhelyre, mindjárt a szemébe tűnik. Szeretnénk, ha minél hamarabb megszépülne, és ismét itt tarthatnánk az istentiszteleteket.

 

Az újtemplom története


II. József türelmi rendeletének kibocsátása után vált lehetővé Hódmezővásárhely második református eklézsiájának megépítése, ami Fischer Boldizsár tervei alapján készült. Az alapkövet 1792-ben Szőnyi Benjámin református lelkész (1717– 1794) tette le, akinek emlékversét a torony gombjában helyezték el. Szőnyi Benjámin az újtemplomban tartott első istentiszteletet már nem élhette meg, azt 1796-ban tartották. A templomot három évvel később szentelték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!