Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Emléktáblát kapott szülővárosában Bessenyei Ferenc

Születésének 100. évfordulóján tegnap emléktáblát avattak Bessenyei Ferenc Kossuth-díjas színész vásárhelyi szülőhazánál, a Fűzfa utca 6. szám alatt.
Avatóbeszédében Márki-Zay Péter polgármester elmondta: – Száz évvel azután, hogy világrajött, itt állunk annál a háznál, ahol megszületett. Bár ő a „születését" akkorra tette, mikor először belépett a színházba. A „csakazértis" mentalitást vitte magával Vásárhelyről, és azt vallotta: sohasem szabad megelégedni a sikernél kevesebbel. Ezt a tanácsot bátran megfogadhatjuk a város legismertebb emberétől. Ezután Bessenyei özvegye, B. Élthes Eszter, emlékezett: – Megható, hogy még mindig áll a szülőháza. Tizenöt esztendővel ezelőtt nemcsak a férjet, a Nemzet Színészét, de a nemzeti színjátszást is eltemettük vele – jelentette ki. Az emléktáblát a polgármester és az özvegy együtt leplezte le. Széni András, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja elszavalta Petőfi Sándor Szülőföldemen című versét, melyet az ország Bessenyei tolmácsolásában ismer.
Emléktáblát kapott szülővárosában Bessenyei Ferenc - Galéria

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tökéletesen megfelelt a kor elvárásainak a Nemzet színésze - Ma lenne 100 éves Bessenyei Ferenc

Tökéletesen megfelelt a kor elvárásainak a Nemzet színésze - Ma lenne 100 éves Bessenyei Ferenc
Bessenyei Ferenc egy olyan kor színészóriásai közé tartozik, amelyben egészen mást jelentett a világot jelentő deszkákon állni, mint ma. Amit ő mondott, annak súlya volt. Tovább olvasom