Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Medgyessy várja az M5-öst

Továbbra is baloldali-liberális elveket vallok, de azt hiszem, civilebb miniszterelnök voltam, mint bármelyik elődöm – nyilatkozta lapunknak Medgyessy Péter. A volt miniszterelnök most országgyűlési képviselő és utazó nagykövet; mint mondta, gyakran hívják olyan helyekre, ahol kormányfői ténykedése idején indult el egy-egy beruházás. Az autópálya avatása előtti napon Brüsszelben lesz, de igyekszik haza, mert mindenképp szeretne részt venni az ünnepségen.
Medgyessy Péter tenni is kíván azért, hogy jövőre tiszta lelkiismerettel szavazhasson a szocialistákra. Fotó: Tésik Attila
– Információnk szerint nehezen talált időpontot a naptárjában, amikor a hódmezővásárhelyi látogatást szervezték. Mivel foglalkozik mostanában?

– Továbbra is országgyűlési képviselő vagyok, s ez a munka sok időt igényel. Lehet, hogy nem fogja elhinni: nagyon sok helyről keresnek meg azzal, hogy valamikor én segítettem rajtuk, s ez után el is indult valami, ami azóta megállt. Most megint hívnak, hátha tudok valamit tenni. Ezenkívül elvállaltam az utazó nagyköveti munkát, ami annyit jelent, hogy Magyarországért lobbizok világszerte, politikusoknál, befektetőknél, a kulturális élet képviselőinél.

– Amióta átadta a kormányzás feladatát, hosszú idő eltelt, sok minden történt az országban. Hogyan ítéli meg utódja és a kormány munkáját?

– Nem tartom illendőnek, hogy elődként az utódomat minősítsem. Az a fajta lendület, ami a kormányt jellemzi, követendő és jó dolog. A változásokból sok minden szimpatikus számomra, ám sok dolgot nem így kezdtem, és nem is így csináltam volna. Drukkolok a kormánynak, nem tagadom meg, hogy baloldali-liberális gondolkodású vagyok, de civilebb miniszterelnök voltam, mint bármelyik elődöm volt, vagy – valószínűleg – bármelyik utódom lesz.

– Itt, Lázár János polgármester dolgozószobájában kicsit más jelentősége van a kérdésnek: kire, kikre szavaz 2006-ban?

– Azt hiszem, hogy ez eléggé nyilvánvaló. Szeretnék tenni is azért, hogy tiszta lelkiismerettel adhassam le a voksomat a szocialistákra.

– December 10-én avatják fel az M5-ös autópályát Szegeden, erre az alkalomra ön és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is meghívást kapott. Sokáig nem dőlt el, hogy részt tud-e venni az ünnepségen. Eljön Szegedre?

– Akkor éppen egy brüsszeli úton leszek, de igyekszem hazaérni az előző estén, hogy jelen lehessek a másnapi avatáson. Azért is fontos számomra, hogy ott legyek, mert miniszterelnökként a társadalmi igazságtalanságok csökkentése mellett az autópálya-építés is fontos célom volt. Akik szeretnének új munkahelyeket, egyszerűbb, jobb életet, azok számára az autópálya építése, az utak korszerűsítése létfontosságú. Könnyen azonosultam ezzel a programmal, így szeretnék örülni is annak, ami ebből a törekvésből megvalósult.

– Miniszterelnök volt, amikor segített Vásárhelynek abban, hogy mostanra elkészülhessen a vasúti töltésnél a Kaszap utcára átvezető aluljáró, amely fontos pontja lett a város közlekedésének. Mi a véleménye arról, hogy a 47-es négysávúsítása – ami még az Orbán-kormány alatt kezdődött – az ígéretek ellenére félbeszakadt?
– A polgárokat az abszolút nem érdekli, mikor kezdődött meg az építkezés, számukra az a fontosabb, lehet-e menni rajta vagy sem. Hernádi Gyula, a vásárhelyi közgyűlés szocialista frakcióvezetője beszélgetésünkkor említette, hogy jövőre mégiscsak megépül a hiányzó szakasz, vagy legalábbis elkezdődik az építése. Nagyon sajnálom, hogy a munkálatok ennyire elcsúsztak, de azt tudni kell, hogy nem korlátlanok az ország lehetőségei. Nyilvánvaló, hogy ki kellett választani a fontosabb dolgokat, így elsőbbséget élvezett az M5-ös autópálya megépítése Szegedig. Nagyon bízom benne, hogy a 47-es szélesítése jövőre elkészül. Azt tapasztaltam, hogy Hódmezővásárhely nagyon sokat fejlődött a közlekedés szempontjából, sok utat újítottak fel. Az is természetes – és ezzel mindannyian így vagyunk –, hogy többet szeretnénk, mint amit a lehetőségeink engednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Molnár házaspár vásárolhatott be lapunkkal

Telekosár-játékunk múlt heti sorsolásán a vásárhelyi Molnár Mihálynénak és férjének kedvezett a… Tovább olvasom