Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Sétálóutca lesz a vásárhelyi Andrássy út

Hódmezővásárhely - Klasszikus sétálóutca lehet az Andrássy út Vásárhelyen. A belváros-rehabilitáció folytatásaként a Szent Antal utcáig felújítanák, a Sarokház elé pedig egy kavics formájú épületet álmodtak.
A hagyományokra épülő, mégis a 21. század igényeinek megfelelő belvárosarculatot terveztek Vásárhelyen, az Andrássy úton – hallottuk Pozsár Péter építésztől. Az Újirány csoport munkatársát arra kértük, virtuális sétán mutassa be, hogyan alakulhat át az Andrássy út és környéke.

– A Sarokház épülete előtti terület városias hangulatú köztérré formálódna. Ide egy jelképes, de nem nagy, leginkább a kavics formájára emlékeztető épületet terveztünk, ahol kávéház, kulturális rendezvények kapnak helyet. Az épület tükrözi a vásárhelyi hagyományokat, mázas kerámiával díszítenék – magyarázta az építész. A teret egyébként 1 méterrel lejjebb süllyesztenék, hogy egy szintre kerüljön a Református Ótemplommal. A Cseresnyés-kollégium nemcsak megújulna, új funkciót is kapna. Pozsár Péter szerint nagyszerűen ki lehetne használni az épület szerkezetét, ahol megmaradna a kollégium, de egy sporthotelt is ki lehet alakítani. 2–3 csillagos szállodában gondolkodnak, valamint a menzánál bővíthetnék is, ahol egy wellnessrészleg, egészségcentrum kapna helyet – tudtuk meg a szakembertől.

Nulladik pont

Vásárhely pályázati forrásból és állami támogatással szeretné megvalósítani a beruházást. A legutóbbi közgyűlésen – ahol szintén ismertették az elképzeléseket – el is hangzott: ez az úgynevezett nulladik pont. Nem lehet tudni, hogy mennyibe kerülne a rehabilitáció, amely, ha sikerül rá forrást szerezni, 2014-re valósulhat meg.

Az Andrássy útra díszburkolatot álmodtak, klasszikus sétálóutcává, kereskedelmi centrummá alakul át. A tram train, azaz az integrált villamos- és nagyvasúti rendszer kialakítása kapcsán már a terven is feltüntették a villamospályát. A parkolási gondot egy mélygarázzsal orvosolnák, ami az Andrássy 2–4–6. számú épület mögött kapna helyet. Ide állhatnának be az Oldalkosár utcán parkoló autók is.

A belváros-rehabilitáció persze az Andrássy út társasházait is érintené. Az 1. szám alatti épület lehetséges sorsával már korábban is foglalkoztunk. Az elképzelések szerint felújítják vagy új épület kerül a helyére. A többi lakóingatlan is megújulna. Az Andrássy 5–7., illetve 9–11. szám alatti a tervek szerint nagyobb teraszokat kapna, mint ahogy az Andrássy 2–4–6. számú épület is. Pozsár Péter szerint ugyanis az erkélyek kicsivel nagyobb életteret biztosítanak, és a lakások kinyílnak a köztér felé.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Lillencs 2011. augusztus 20. 23:41
  „Szerintem repülővel közlekedik az, aki kitalálta, hogy vágjanak ki egy darabot a főútból. Mert bizony út volt, nem utca... De leginkább az bánt, hogy elkerült a buszmegálló... Nem azért, mert messzebb van, hanem mert nem merem otthagyni a biciklimet. Egyet már elloptak, mikor a Kossuth tér még nem volt bekamerázva. :( Komolyan nem tudom, hogy ennél az útlezárásnál mi lehetett volna pocsékabb ötlet...”
 • 20. kötekedő 2011. április 28. 11:07
  „A látványterveket hol lehet megtekinteni?”
 • 19. aranka2 2011. április 28. 05:02
  „"a Sarokház elé pedig egy kavics formájú épületet álmodtak." Rémálom volt, nyilván marhapaprikást vacsoráztak előtte.
  A terveket nem láttam, de félek, a menza L alakú épületét le akarják bontani. Abban pedig a város egyik legöregebb, boltozott terme található!”
 • 18. aggodo 2011. április 27. 18:34
  „Azok az agyhalottak,akinek ez a marhasag a fejben megszuletett. Mindenaron munkahelyet akarnak csinalni,legalabbis azt mutatjak.Munkahelyet a haveroknak,stb,de nem a nepnek.A tobbsegnek lassan mar ennivalora sem telik es a nyugdijasoknak el kell donteni,hogy most ebben a honapban gyogyszert vegyenek-e,vagy futsenek,vagy egyenek,mert a haromra egyszerre nem futja a nyugdij. Inkabb egy szep kavics formaju ideggyogyintezetet kellene a terre tervezni es betenni mindazokat,akiknek ilyen tebolyult otleteik vannak.”
 • 17. JB007 2011. április 27. 14:57
  „Vásárhelyen csak agyhalott építészek kapnak megbízást? (Emlékpont elkövetője, Pozsár Művész Úr). Mi a fenének kell a köztér felé nyitni a magánlakásoknak? Majd közmunkások fogják takarítani a teraszokat?

  Ha nem vágom le az ágakat a ház előtt a cseresznyefáról megbüntetnek, a belvárosban a rommá hanyagolt ingatlanokat közpénzből felújítják? Vagy a lakókkal kifizettetik?

  Miért csak a teret süllyesztik? Miért nem a teljes várost sok-sok méterrel, hogy egy szinten legyen a politikai-, élet- és egyesek értelmi színvonalával?

  De tapsoljuk vörösre a tenyerünket, mert 8 év rémuralom után végre a mieink lopnak!”
 • 16. aggodo 2011. április 27. 03:51
  „Mielott a ter azon reszenek az o templom szintjere valo lesullyesztesen kezdenenek gondolkozni,jobb lenne figyelembe venni,hogy a Sarokhaz folotti tarsashaz epulete meg a 60 evek elejen keszult.Abban a szcilaista idoben szabvanyok alig leteztek,maganak az epuletnek az alapozasa sem volt megfelelo,de az akkor hasznalt anyagok sem utottek meg a mai szabvanyok altal eloirtakat.Raadasul meg kozepiskolasok is kozremukodtek az epitesnel.Ha hozzanyulnak a talajhoz korulotte,az valoszinuleg belathatatlan kovetkezmenyeket okoz statikailag es az ott elok eletet,tulajdonat is veszelyezteti.Lehet kezdeni jonevu ugyvedeket keresni,aki be tudjak perelni az epiteszeket,de meg a varos vezetoseget is,ha barmi szornyuseg tortenik.Aki kiadja erre a projectre az engedelyt,az is felel erte.A masik pedig az,hogy hogy veszik komolyan a kereszteny vallas tanitasait,ha egy szorakozohelyet epitenek a varos egyik osi legfontosabb templomanak szomszedsagaba. Ez ugy nez ki,,mint vallasgyalazas. Probaljanak egy kicsit kijebb menni azokkal a szorakozohelyekkel,mert a premkeruletekben is van az emberekenk joga a szorakozashoz es ott tenyleg van boven hely ilyenre.A ter egyebkent is egy egyseg es ha megbontjak,ossze fogja zsugoritani az egesz ter terhatasat es tenyleg egy kis falunak fog kinezni vasahely,barhogy is probaljak kicicomazni a kozpontot.Eppen az ellenkezo hatast erik el veleKkell a levegosseg,mert az a nyugalom hatasat kelti.Ha mindenaron setalo utcakat akarnak,akkor miert osztottak fel korabban a satenyt bicikliutra es gyalogutra? Azert,hogy a gyalogosok testi epseget veszelyeztessekNem valami logikus.Persze,kell a munka a rokonoknak,haveroknak.”
 • 15. booo 2011. április 26. 14:20
  „Választások előtt rendesen beetették az embereket, országzászlót akartak állítani. Érdeklődöm hogy hol áll a projekt, mert amint látom áll. Lehet hogy Kószó úrék nem is gondolták komolyan?”
 • 14. totya66 2011. április 26. 10:08
  „Azért érdekes hogy Lázár elvtárs a városban megszüntetett minden programot, és még a mutatványosokat is kitiltotta.
  Akkor meg minek a sétálóutca, oda járhatunk majd éhen d...leni???
  Most is súlyos 10 milliárdokat szór el imádott vezérünk látványberuházásra, de épül egy kisüzem is ahol majd 20-30 munkahely lesz arra elég 80 millió.”
 • 13. Bendegúz007 2011. április 24. 12:38
  „Nem tudom miért kell lezárni a Rapcsák András útat ,és sétáló utcát csinálni belőle.
  Majd mindenki a kaszapon fog menni az meg betorlódik ,és dugó lesz,élhetetlen város fog így kialakulni.
  Tudom nem ez a cikk szól erről de szorosan kapcsolódik hozzá.”
 • 12. DMagóg 2011. április 24. 12:16
  „7. Agyalapi 2011.04.23. 20:20 !

  "... a Rapcsák Andrásról elnevezett utcaszakaszt is útnak nevezték el." Minimum kijárt volna a sugárút elnevezés! Bár, ahhoz kellene legalább egy Lázár János körút!
  Szerintem út az, amelyik kivezet a településről, mondhatnám, hogy kivezető út. A többi pedig utca. Ilyen értelemben az Andrássy egy szakasza ki- vagy átvezető út, bár közvetlenül nem vezet ki a városból, mint a Kútasi út, vagy a Szántó Kovács János út. Rosszul értelmezem? Térképen Andrássy utca, Rapcsák András utca, no és Szántó Kovács János utca!?”
 • 11. félnótás 2011. április 24. 10:47
  „És mit fogunk látni a séta közben?
  Vagy inkább ne is nézelődjünk?”
 • 10. 4Angel 2011. április 24. 09:36
  „2. Falcao 2011.04.23. 10:59

  Munka ügyi központ épülete az Magán tulajdon, csak azért vett a város ott helyiséget, hogy a kiviteleső ne mennyen csődbe !!!

  Szerinted menyi ott egy kis luk ????

  Kérdezd meg és rájössz , miért nincs ki hasznával !!!”
 • 9. 4Angel 2011. április 24. 09:32
  „Aki ezt megálmodta, az nincsen tisztába avval, hogy a Vásárhelyi népnek nem látszat város kel hanem MUNKAHELY !!!!!!!!!!
  Minden városba ezt csinálják , látszat városokat !!!!
  Ménem a svájci frank eladósodott , néppel foglalkoznak ???
  Nem kell látszat város , vagy oda tervezik, hogy majd oda mennek a sok kilakoltatott nép ????

  Ébresztő !!!!!!!!!!!”
 • 8. abszurd 2011. április 23. 20:59
  „zoltánszabo
  Lehet h jártál arra, csak nem nyitottad ki a szemed......”
 • 7. Agyalapi 2011. április 23. 20:20
  „Ha egyszer az újságírók tudomásul vennék, hogy az Andrássy UTCA NEM ÚT, és persze nem csak a Szent Antal utcáig tart, úgy örülnék. Jobban, mint ennek az elvetélt tervnek. Az utca és az út két különböző fogalom, még akkor is, ha az utcanévtáblák készítői ezt nem tudják. Persze a város gondjai között ez a legkisebb, de azért mégis idegesítő, mint ahogy a Rapcsák Andrásról elnevezett utcaszakaszt is útnak nevezték el. Ez mutatja az irgalmatlanul nagy szakmai hozzáértést, amivel a várost irányítják.”
 • 6. Hód 2011. április 23. 20:14
  „zoltanszabo
  Természetesen nem igaz, amit írsz, mivel a Kossuth teret és a Zrínyi utca és Hódi Pál utca elejét felújították, de most nem a Kossuth térről van szó...”
 • 5. zoltanszabo 2011. április 23. 18:06
  „T 4. zero.
  A héten voltam.”
 • 4. zero 2011. április 23. 17:04
  „3 szerintem 40 éve nem voltál arra”
 • 3. zoltanszabo 2011. április 23. 11:04
  „szerintem , Hmvhely főtere min. 40 éve így néz ki. Oda 1 .-Ft se költöttek. Olyan lepusztult város nincs a környéken. Fejlesztés, felujítás nem volt. A főterük így néz ki gyerekkorom óta. / pedig az nem most volt /”
 • 2. Falcao 2011. április 23. 10:59
  „Van ott parkolóház a munkaügyi körül, szerintem az sincs kihasználva.Vagy tévedek?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jószai Sándor alkotásaiból nyílik kiállítás a vásárhelyi rendőrkapitányságon

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén is neves, Hódmezővásárhelyen alkotó képzőművész munkáiból nyílik kiállítás a városi rendőrkapitányságon. Tovább olvasom