Hőség - Szélvihar és zivatarok késő délutántól a Dunántúlon

Heves zivatarok is várhatók, a legnagyobb valószínűséggel a Nagykanizsa-Siófok-Komárom vonaltól nyugatra. Jégeső is hullhat.

Heves zivatarokra és komoly szélviharra kell számítani szombat késő délutántól a Dunántúlon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint.

A széllökések sebessége 100 kilométer/óra körül is lehet. Ezzel véget ér a napok óta tartó hőség. Az OMSZ honlapján közzétett figyelmeztető előrejelzés szerint szombat késő délutántól, estétől véget vet a kánikulának egy nyugat felől érkező hidegfront, amely éjfélig várhatóan eléri a Duna vonalát.

A hidegfront érkezésével a Dunántúlon egyre többfelé viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél, hirtelen szélerősödés várható. A lökések sebessége meghaladhatja a 80-100 kilométer/órát, erre a legnagyobb esély a Kisalföldön, valamint a Bakony és a Balaton környékén van.

A Duna vonalában és attól keletre várhatóan 70 kilométer/óra közelében vagy az alatt maradnak a legerősebb széllökések. Heves zivatarok is várhatók, a legnagyobb valószínűséggel a Nagykanizsa-Siófok-Komárom vonaltól nyugatra. Jégeső is hullhat.

A középső országrészben sem zárható ki zivatar az éjszaka. Vasárnapra megszűnnek a zivatarok, mérséklődik a szél, és véget ér a hőség – közölte a meteorológiai szolgálat.