Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Egyenesben

"„Szeged egész jövőjét innen fogja nyerni" – jósolta a Parasztbecsület világhírű komponistája, Pietro Mascagni, amikor 1935-ben a Milánói Scala társulatának élén saját operáját dirigálta a Dóm téren."
„Szeged egész jövőjét innen fogja nyerni" – jósolta a Parasztbecsület világhírű komponistája, Pietro Mascagni, amikor 1935-ben a Milánói Scala társulatának élén saját operáját dirigálta a Dóm téren. A nevezetes mondást a következő évtizedekben sokszor idézték a Szegedi Szabadtéri Játékok mellett érvelve. A 75. születésnapját ünneplő fesztiválnak ma már aligha kell létét bizonygatnia. Talán népszerűbb, mint bármikor. Egyenesben van.

A középkori misztériumjátékok hangulatát idézhette az 1931-es első előadás, a megsárgult fotókon mai szemmel szerény produkciónak tűnő Magyar passió. A népszínházi koncepció, amit Hont Ferencék megálmodtak, ha jelentésében sokat változott is, alapjaiban ma is érvényes: tömegek számára kell vonzó kínálatot nyújtani. Ez az önállóvá vált fesztivál menedzsmentjének már az első évben sikerült.

Emlékezhetünk, tavaly hogyan rohamozták meg az emberek a főpróbát, milyen jegymizéria alakult ki a Csárdáskirálynő vagy a Rómeó és a Júlia esetében. A mostani eladási mutatókat szemlélve kijelenthető: hozzá kell szoknia a szegedi közönségnek, hogy a legnépszerűbbnek ígérkező produkciókra érdemes jó előre gondoskodni a belépőjegyekről. Akár már karácsonyi ajándékként is. A profi marketingstratégiával dolgozó fesztiválszervező közhasznú társaság ugyanis semmit sem bíz a véletlenre. Országos médiakampány kíséretében az eddig megszokottnál hónapokkal korábban árusítani kezdi a jegyeket. Az internetnek köszönhetően a budapesti, győri, debreceni néző néhány kattintással ugyanolyan egyszerűen hozzájuthat az áhított belépőhöz, mint a helybeli.

Bátyai Edináék pontosan tudják, egy színház számára az a legjobb reklám, ha mihamarabb kiteszik a táblát: minden jegy elfogyott. Ez hamarosan bekövetkezik az idei két sláger, a visszatérő Kálmán-operett és a Rudolf esetében. Biztos vagyok abban is, hogy a sztárszereposztással műsorra tűzött Bánk bánt sem fogják fél ház előtt játszani. A kultúra is egyértelmű piaci termék lett, ebben a szektorban nem maradhat talpon, aki nem így gondolkodik.

Szerencsére a szabadtéri vezetői a siker közben sem feledkeznek meg arról, hogy a fesztivál előadásai az egyre magasabb jegyárak mellett sokak számára szinte elérhetetlenek. Az idei jubileumon is folytatják az ingyenes ajándékkoncert hagyományát, az Erkel-operával pedig még Guinness-rekordra is készülnek. Ha sikerül a terv, akkor Szent István napján a városszerte elhelyezett kivetítők segítségével itt nézhetnek majd egy élő előadást egyszerre a legtöbben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valódi csoda

"Egy gyönyörű hangú, és egyébként teljesen normális, az átlagosnál talán erősebb idegrendszerrel és… Tovább olvasom