Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Félelem háza

"A két napja zajló szegedi paneles rémtörténetből adódik a kérdés: beleavatkozzon-e az ember, amikor mellette éppen ütlegelnek valakit? A jó érzés meg a neveltetés azt diktálná, hogy természetesen igen."
A két napja zajló szegedi paneles rémtörténetből adódik a kérdés: beleavatkozzon-e az ember, amikor mellette éppen ütlegelnek valakit? A jó érzés meg a neveltetés azt diktálná, hogy természetesen igen. Aztán jönnek az egyértelmű válaszadást súlyosbító körülmények: egy egész banda gyepál egy másikat, rosszabbik esetben valakit. Kés, baseballütő, kapa, kasza. A külső szemlélőnek inába száll a bátorsága, és úgy gondolja, jobb ebből kimaradni. Ha nem így gondolja és próbálkozik, akkor frappáns kérdéssel késztetik meghátrálásra: – Közöd? (A beszédes, ám hiányos mondat egészében és helyesen így hangzik: – Mi közöd hozzá?)

Valószínűnek tartom, hogy az olaszliszkai lincselést (egy tanárt gyerekei szemeláttára vertek agyon a romák, mert autójával fellökött egy helyi kislányt, akinek egyébként kutya baja sem lett) végignézhette még néhány arra tévedt autós. Nem hinném, hogy kiszálltak járművükből, inkább szorosra tekert ablak mögül értesítették a rendőrséget.

Árnyalja a képet, ha nőt, idős embert, vagy gyereket bántalmaznak, aláznak meg. Azt viszont nem lehet megállni szó nélkül. Esetünkben – ha az eddig megtudott információk valósak – egy nőt vertek a lépcsőházban, ezt tette szóvá egy asszony, akit melegebb éghajlatra küldött el az élettársát „fegyelmező" férfi. Az asszony fia elvárta volna a bocsánatkérést, ebből lett a mai lapban olvasható késelős folytatás, amely a rendőrségen végződött. Többek között azzal, hogy rabosították az ügy mindkét szereplőjét.

A Kereszttöltés utcai tízemeletes panelba a félelem befészkelte magát. Két napja fal mellett – persze nem túl szorosan, mert véres lesz a kabát –, cipőorra irányzott tekintettel közlekednek a lakók. Ha szólnak hozzájuk, összerezzennek. Az újságírótól úgy menekülnek, mintha magával az ördöggel találkoztak volna. Pedig igazából nem tőle tartanak. Leginkább attól, hogy nem tudják, mi lesz a rémtörténet vége.

Az is jó kérdés: lehet-e rémtörténetnek happy endje?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhét – nagy takarítás

"Egy egész héten át emelkedettséggel telve ünnepelni kéne, mert húsvét lesz. (A nagyhétre… Tovább olvasom