Kecskemét és környéke

2016.11.24. 09:46

2 órára beszüntették a munkát a kecskeméti Mercedes gyárban

A Vasas alapszervezet bizalmi testülete és a sztrájkbizottság úgy döntött, hogy csütörtök 0.30 órától kétórás sztrájkkal adnak nyomatékot követelésüknek.

Munkatársunktól

A Mercedes-Benz Gyár közleményben reagált:

„2016.11.24-én hajnalban a kecskeméti Mercedes-Benz gyár néhány munkatársa munkabeszüntetést tartott.

A munkabeszüntetésben résztvevő munkatársak az üzemi étkezdében gyűltek össze.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége már megegyezett a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ) egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat jóval meghaladó bérfejlesztésről.

Ezt a megállapodást a Vasas Szakszervezet nem írta alá.
A kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége kész a VASAS Szakszervezettel további megbeszéléseket folytatni.

A megértésüket kérjük, de a megbeszélések tartalmáról nem áll módunkban bővebb információt adni.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban a tervek szerint zajlik a termelés."

A Vasas Szakszervezeti Szövetség újabb eredménytelen bértárgyalását követően három munkaterületen, hatvan dolgozó tartott kétórás sztrájkot csütörtök hajnalban a kecskeméti Mercedes-gyárban. A termelés a munkabeszüntetést követően helyreállt.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta: a szövetség sztrájkbizottsága szerdán újabb bértárgyalást folytatott a Mercedes-gyár menedzsmentjével, mivel a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a gyár közötti együttműködést érvénytelennek tartják. László Zoltán szerint a törvény egyértelműen kimondja, hogy amennyiben két reprezentatív szakszervezet is képviseli a dolgozók érdekeit, akkor mindkettővel szükséges érvényes megállapodást kötni. A délutáni, másfélórás tárgyalás során azonban nem közeledtek az álláspontok, ezért a helyi bizalmi testület és a sztrájkbizottság úgy döntött, kétórás munkabeszüntetéssel adnak nyomatékot álláspontjuknak.

A Mercedes-gyár közleményben reagálva megerősítette, hogy vezetőségük megegyezett egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat meghaladó bérfejlesztésről a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével. Mint írják, ezt a megállapodást a Vasas szakszervezet nem írta alá, de a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége kész további megbeszéléseket folytatni.

A gyár három munkaterületén a mintegy hatvan dolgozó csütörtökön hajnali fél egykor függesztette fel a munkát. A munkáltató igyekezett ugyan más területekről átirányítani dolgozókat, de minden igyekezet ellenére - a szövetség szerint - a munkabeszüntetés termeléskiesést okozott. A sztrájkoló munkások előbb az udvaron, később pedig az étkezőben tartózkodtak, majd két óra múlva újra munkába álltak.

László Zoltán és a sztrájkbizottság két tagja szeretett volna bemenni a gyár területére, de erre nem kaptak engedélyt. Az alelnök véleménye szerint a szakszervezet tisztségviselőit be kell engedni a munkahelyre abban az esetben, ha ott tagjaik vannak. Különösen igaz ez a sztrájkbizottság tagjaira a munkabeszüntetés idején, hiszen a munkáltatóval együttműködve kerülhetnék el az atrocitásokat, előzhetnék meg az esetleges károkat.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség és a helyi testület továbbra is fenntartja a 15 százalékos alapbéremelésre vonatkozó követelését és egy évre szóló megállapodást kötne. A tárgyalások várhatóan folytatódnak.

Korábban írtuk:

Szerda délután eredménytelenül tárgyalt a Vasas Szakszervezeti Szövetség sztrájkbizottsága a vállalat menedzsmentjével, ezért csütörtök éjszaka 0.30 órától kétórás sztrájkkal adtak nyomatékot követelésüknek - tudta meg a baon.hu.

A Napi.hu azt írja, a Szövetség három tisztségviselőjét a cégvezetés nem engedte be a sztrájkoló dolgozókhoz a gyárba - olvasható a szervezet közleményében. "Álláspontjuk szerint ez a fajta viselkedés méltatlan a márka hírnevéhez."

A közleményben azt írják, hogy azokat a dolgozókat, akik csatlakoztak a sztrájkhoz elküldték a munkaterületről, akik "tapsolva, remek hangulatban vonultak ki, azt skandálva: Hajrá magyarok!"

A Vasas Szakszervezet továbbra is fenntartja 15 százalékos alapbéremelésre vonatkozó követelését, és egy évre szóló megállapodást akar kötni.

A sztrájkra már készültek, a Szakszervezet november elején jelentette be a sztrájkbizottság alakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!