Kecskemét és környéke

2009.09.18. 21:37

Príma prímások versengenek Kecskeméten

Kecskemét – Immáron 22. alkalommal rendezik meg a Népzenei Találkozót Bács-Kiskun megye székhelyén. A négynapos rendezvényre a Kárpát-medence minden részéből érkeztek zenészek és táncosok.

Gyöngyösi Balázs

Határon innen és túlról mintegy négyszáz művész gyűlt össze Kecskeméten a hagyományőrzés és az értékteremtés jegyében. A csütörtöki és a pénteki kínálat sem volt hétköznapi, de azért mégiscsak a hétvégi program az esemény csúcspontja.

Az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ csütörtöktől vasárnapig ad otthont a nagyszabású rendezvénynek, mely a magyar népi kultúra Kárpát-medencei értékeinek népszerűsítését tűzte ki célul. Jelentősége a XXI. században is felbecsülhetetlen: elősegíti annak a társadalmi közegnek a kialakulását, amely népzenei anyanyelvünk autentikus gyökereit kívánja megismertetni itthon és külföldön egyaránt.

Az összművészeti jelleg mellett a fesztiválon a főszerep a népzenéé, az alföldi művészeken kívül érkeznek előadók a Felvidékről, Dunántúlról, Moldvából és Bukovinából, valamint Erdélyből is. A rendezvénysorozatot tudományos tanácskozás egészíti ki.

A közönségsikert hozó debütáláson felbuzdulva második alkalommal is megrendezik a prímásversenyt. A rangos vetélkedő keretein belül az ifjú nemzedék legtehetségesebb reprezentánsai szakmai zsűri előtt mutatják meg tudásukat.

A szombat délutáni-esti program önmagáért beszél, a népzenei sokadalom után hagyományos konyha várja a vendégeket, tűzhelyen és bográcsban főtt finomságok kóstolójával. A kézműves foglalkozások után következik a „Zeng a lélek, zeng a szó" gálaelőadás, majd pedig a táncházban zárul a nap. A vasárnap a gyerekeké, lesz játszóház és ifjúsági néptánc-gála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!