Kistelek és környéke

2019.05.15. 10:56

Termálvízzel fűtik fel az intézményeket: a lakosság is használhatja később a geotermikus energiát Ópusztaszeren

Régi álom válik valóra Ópusztaszeren, ahol az elavult fűtési rendszereket most megújuló energiára cserélik. Az ott élők is rácsatlakozhatnak majd az uniós forrásból kiépülő termálkutas rendszerre.

Kiss Anna

 Aki Ópusztaszeren jár, egy hatalmas fúrótoronyra lehet figyelmes a helyi általános iskola mögötti területen. Termálkutat fúrnak már két hete 254,3 millió forint uniós támogatásból, amelyre sikeresen pályázott az önkormányzat. 


– Ennek előzménye régre nyúlik vissza. A képviselő-testülettel régóta keressük a megoldást arra, hogy hogyan lehetne a föld mélyén lévő geotermikus energiát hasznosítani az itt élők javára. Az első lépések után hamar beindult a gépezet, és most már egyre közelebb vagyunk a kitűzött célunkhoz. Már ezer méternél is mélyebben járunk – részletezte lapunknak Makra József polgármester.

Jól halad a kútfúrás, már ezer méternél is mélyebben járnak. Makra József polgármester elmondta, 254,3 millióból hasznosítják a geotermikus energiát. Fotó: Karnok Csaba

Jól halad a kútfúrás, már ezer méternél is mélyebben járnak. Makra József polgármester elmondta, 254,3 millióból hasznosítják a geotermikus energiát. Fotó: Karnok Csaba

Ugyan a település területén már van geotermális kút, annak teljesítménye a szakvélemény alapján nem elegendő a tervezett fejlesztéshez. A geotermikus energiát hasznosítva a jövőben hét közintézményt fűtenek fel termálvízzel: az általános iskolát, a bölcsődét és óvodát, a klubfoglalkoztatót, az alkotóházat, a rendezvényházat és az egészségház-családsegítő központot. Ezeken a helyszíneken a melegvíz-ellátásról jelenleg földgázzal működő kazánok, illetve villanybojlerek gondoskodnak. Ezek korszerűtlenek, energiapazarlók, ráadásul megújuló energiát sem használnak fel. Megtudtuk, ha az iskola sportcsarnoka elkészül, akkor azt is rákötik a rendszerre.


– Ezzel egyidejűleg zajlik a geotermikus hőhasznosító rendszer kiépítése is, és amint a távvezetéket is elhelyeztük, már rá is tudjuk kötni a hét épületet – tette hozzá Makra József. Mint mondta, a település vezetőségének nem titkolt célja, hogy a jövőben a rendszert kibővítsék, így a civil lakosság is csatlakozni tud a hosszú távon megtérülő, környezetbarát hőhasznosító rendszerhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!