Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

3D-s film készült a szeri monostor történetéről - Galéria

Pünkösdvasárnaptól lesz látható az a háromdimenziós animációs film az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, amely a szeri monostor történetét mutatja be nem mindennapi módon.
Az alkotás keddi sajtóbemutatóján Kiss Róbert igazgatóhelyettes kiemelte, ez hiánypótló mű, hiszen korábban nem volt képi ábrázolás vagy arról szóló leírás a szeri bencés monostorról, amely a 12. században épült fel. Mint mondta, négy éve nyílt meg a park látogatóközpontja, ahol a vetítőteremben eddig Magyarország, illetve Budavár történetéről láthatott 3D-s filmet a nagyérdemű, most tovább bővült a tár, hiszen arra törekednek, hogy a vendégek elé tárják az egykor itt álló monostor történetét is. Ezt segíti a 2017-ben nyílt szeri gyógynövényház és -kert, mely az egykor itt élő bencés szerzetesek munkásságát mutatja be – tette hozzá.
 
Pünkösdvasárnaptól 3D-ben láthatjuk az egykori szeri monostor történetét az emlékparkban. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Turda Gábor múzeumi csoportvezető elmondta, ezerévnyi történelmet kellett feldolgozniuk a filmhez, és mivel nem volt képi anyaguk, így saját elképzeléssel kellett megtölteni az anyagot, ezzel tisztelegve az egykori bencések előtt. Varga Roland ötletgazda beszámolója szerint arra törekedtek, hogy egyedi technikával olyan filmet készítsenek, ami a diákoknak ismeretterjesztő, de a hétköznapi látogató számára is érdekes.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balástyai tűzoltó munkáját ismerték el

Balástyai tűzoltó munkáját ismerték el
Igazi tűzoltócsalád Virágh Istvánéké, édesapja, fia és testvére is a katasztrófavédelem területén… Tovább olvasom