BLOG - Könyvelő

2019.11.25. 09:38

Fiona Barton: A gyanúsított

Timár Kriszta

Fiona Barton legújabb krimijének alaptörténete, hogy két fiatal lány eltűnik Thaiföldön. Kate Waters újságíró elsőként csap le a sztorira, akit személyesen is megérint a 18 éves tinik rejtélye, hiszen ő sem látta saját fiát két éve. Ahogy azonban egyre jobban belebonyolódik a nyomozásba, rá kell ébredjen, hogy sokkal jobban érintett ebben a történetben, mint azt először gondolta volna.

Az író olvasás közben ide-oda dobálja a befogadót: a lányok szemszögéből felidézi az utazást az első napoktól kezdve, ezzel párhuzamosan pedig nyomon követi azt a munkát, ahogyan a szülők, a rendőrség és a média megpróbálja felgöngyölni, mi történhetett. Megdöbbentő sztori bontakozik ki a Távol-keleti kalandból, ahova Alex eredetileg nem is Rosie-val akart elutazni, hanem legjobb barátnőjével. Mags azonban az utolsó pillanatban visszamondta, a furcsa lány pedig addig könyörgött neki, hogy végül elvitte magával, pedig nem is volt vele kifejezetten jóban. A lányok történetét elsősorban Alex szemszögéből ismerhetjük meg, aki egyébként néhány e-mailt is hazaküldött barátnőjének, melyben célozgat arra: nem lett olyan idilli ez az út, mint amilyennek tervezte. Miután szállásukat nem találták meg, egy zűrös fiatalokkal teli házban kötnek ki, ahol Rosie egyből beleveti magát a szex és drog bűvöletébe. Alex pedig, aki utazgatni, kirándulgatni szeretne, azon kapja magát, hogy egyedül maradt és csak egy furcsa fiú, Jamie van állandóan mellette, akinek viszont ő kevéssé érzi kellemesnek a társaságát. Sokkal jobban kedveli Jack-et, ám ő egy nap eltűnik, ahogyan barátnője, Rosie is.

A másik szál a nyomozásé, mert bár a thai hatóságok csupán balesetként kezelik a két külföldi lány halálát, akik bent égtek a kigyulladt épületben, hamar kiderül, hogy egyikük halála sem tekinthető véletlennek. Elkezdődik tehát a harc az igazságért, hogy ezúttal ne kenhessék el az ügyet úgy, mint ahogyan azt külföldiek esetében szokás ebben az országban. Kate kiváló kapcsolatainak köszönhetően folyamatosan a többi újságíró előtt jár a sztori felgöngyölítésével, ám egy ponton kénytelen kiszállni az ügyből. Kiderül ugyanis, hogy van egy szemtanú, aki vélhetően tudja, mi történt azon az estén, amikor kigyulladt az épület, mert kórházi ellátást kért. Csakhogy mire az újságíró odaér, a titokzatos férfi már saját felelősségére távozott. Kate legnagyobb megdöbbenésére pedig nem más ez az ember, mint rég nem látott fia, Jack. Ahogy pedig egyre több részlet derül ki a lányok halálával kapcsoltban és egyre több embert találnak meg Bangkokban, akik kapcsolatban álltak a ház lakóival, Kate egyre kevésbé lehet biztos abban, hogy fia csak ártatlan áldozat, ezt a gyanúját pedig tovább erősíti, hogy Jack ismét kámforrá vált.

A regény amellett, hogy meglehetősen életszerűen mutatja be Bangkok sötét oldalát, az oda kalandozni érkező fiatalokra leselkedő veszélyeket, valamint az ottani hivatalok működésének visszásságát, arra a jelenségre is rávilágít, hogy a fiatalok milyen könnyen rossz útra vihetők. Ugyanakkor végigkövethetjük benne egy anya gyötrődését is, akinek életéből egy nap csak úgy kisétált fia, és bár ő nem veszítette el úgy gyermekét, mint az a két család, aki gyászában csak a miértekre keresi a választ, mégsincs könnyű helyzetben, hiszen egy ponton el kell döntenie, akadályozza vagy segíti a nyomozást abban, hogy megtalálják a bujkáló fiatalembert.

Izgalmas, a végéig csavarokat tartogató, kontinenseken átívelő nyomozás részes lehet az olvasó, mely során egyúttal a Távol-kelet sötét bugyraiba is kaphat betekintést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!