Közélet

2020.02.20. 09:54

26 millió forintnyi adományt kapott Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere 2018 márciusától 2019. december 31-ig összesen 26 millió forint adományt kapott. A pénzforgalomról – adományok, kiadások – az azertavizazur.hu nevű honlapján számolt be.

Kovács Erika

– Ebben az időszakban több mint 26 millió forinttal támogattak, ebből 11 millió a kampányszámlára érkezett, a többit levéladományban vagy készpénzben kaptam a vásárhelyiektől – írta Márki-Zay Péter. Hozzátette: 10,8 millió forintot saját maga fizetett be a kampányszámlára.

A többi pénzt a nem átutalásos számlák kiegyenlítésére használta készpénzben.

– A barátoknak átadott vagy benzinkútnál tankolásra kifizetett útiköltségek kivételével minden kiadásról hivatalos számlát kértem és kaptam, és jelenleg is milliós összeg van a számlán a sajnos jól láthatóan közeledő jo­­gi költségek fedezetére – olvasható az említett honlapon, ahol a polgármester nem számlákkal, hanem táblázatos formában adott számot a beérkezett összegekről és a kiadásokról.

Ebből kiderül, hogy összesen 178 tétel névtelen levéladományt kapott, amelyek összértéke 15 082 335 forint. Ezek között voltak 1000 forintos adományok, de szép számmal küldtek neki félmillió forintokat is.

A 2019-es banki átutalások között található egy 1 forintos támogatás, hozzá közleményként azt írta az adományozó: „Ebből buktasd a kormányt”. A készpénzes kiadások között alkalmanként 10-25 ezer forintos útiköltségek is szerepelnek. Márki-Zay Péter költött többek között terembérletekre, fotókra, kapocsra, tűzőgépre, perköltségre, ügyvédre, levélfeladásra, ragasztóra, OSB-lapokra – utóbbiak valószínűleg a plakátokhoz kellettek. Márki-Zay Péter kampányújságja 635 ezer forintba került. Filmre, videógyártásra 500 ezer 10 forint ment el. A ta­valy októberi kampányzáróra sátrat és sörpadot 645 ezer 160 forintért bérelt, a fellépőknek mintegy 700 ezer forintot fizetett ki, illetve ugrálóvárra is költött 25 ezret.

A kampány előtti napon közel 12 ezer forintért festékspray-t is beszerzett. Az adományokból fizette ki Parragi Istvánnak és Végh Ibolyának a sérelemdíjakat. A honlap szerint „a decemberi újabb adományhullámnak köszönhetően” Havasi Katalinnak is elkezdte fizetni a megítélt sérelemdíjat és a végrehajtás költségeit.

Jelenleg is milliós összeg van a számlán, amit a „közeledő jogi költségek fedezetére” használ majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!