A lakók hibája is lehet, ha nem melegszik a radiátor

2019.09.27. 07:50

Indulhat a fűtési szezon Szegeden, ha lehűl a levegő

Felkészült a Szetáv, úgyhogy indulhat a fűtési szezon Szegeden. Már, ahol ez sikerül, mert ha például radiátorcsere miatt leengedte valaki a vizet a rendszerből, és nem, vagy rosszul töltötte vissza, akkor az egész házban fázni fognak.

Fűtőművek a Szetáv üzemeltetésében. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Hogy mikor indítják el a távfűtést Szegeden, azt egy helyi rendelet szabályozza – mondta a Délmagyarországnak a Szetáv Kft. ügyvezető igazgatója. Ebben azt írják, hogy a cég a szolgáltatást szeptember 15-e és a következő év május 15-e között köteles biztosítani – tette hozzá Kóbor Balázs. Az is benne van, hogy ebben az időszakban akkor kell biztosítani a szolgáltatást, amikor a napi átlaghőmérséklet 10 Celsius-fok alá csökken, vagy két egymást követő napon át 12 fok alatt alakul.

A Szetáv egyébként minden évben augusztus 20-a után ellenőrzi a fűtési rendszereket. Azt nézik meg, hogy fel vannak-e töltve vízzel, és ha kell, légtelenítik is a rendszert. A szakemberek azt javasolják, hogy ebben az időszakban a radiátorok szabályzó szelepeit mindenki teljesen nyissa ki, mert úgy hatékonyabb a légtelenítés. Vannak helyek viszont, ahol nem ez a legnagyobb gond.

Ahol nem figyelnek a szabályokra, lehet, hogy nem lesz fűtés. Archív fotó: Karnok Csaba

Kóbor Balázs elmondta, sokszor azt tapasztalják, hogy nyáron a lakók az épület belső rendszerének javítása, karbantartása esetleg a radiátor, vagy radiátorszelep cseréje miatt leengedik a vizet a fűtési rendszerből. Erről pedig szólniuk kellene. Ráadásul rendszeresen előfordul, hogy a munkák elvégzése után a belső fűtési rendszert nem, vagy nem megfelelően töltik fel. Ekkor, ha városi szinten be is indítják a távfűtést, abban a házban nem lesz meleg. Tavaly a szezon indulásakor 40 ilyen társasház volt Szegeden.

Ha egy épület belső fűtési rendszerét „üresen” találják, és a fűtővíz leengedését nem kérték a Szetávtól, akkor a szakemberek az épület bejárati ajtóira egy táblát tesznek, amire ráírják, hogy mikor töltik fel a hálózatot, és azt kérik, ha még valamelyik lakásban dolgoznak a fűtési rendszeren, akkor mindenképpen szóljanak nekik, nehogy elöntse a házat a víz.

Az épület belső rendszerének feltöltéséért egyébként fizetni kell, amit az átalakítást végző felhasználónak kellene állnia. Azonban ha őt nem találják, akkor a házzal, azaz az összes lakóval fizettetik ki az árát, ami egy torony-tízemeletes esetében nagyjából 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!