Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Áder Észtországban - Magyarország azt szeretné, ha minél több magyar tanulna Észtországban

Magyarország azt szeretné, ha minél több magyar tanulna Észtországban, és a magyar egyetemeken és főiskolákon is több észt tanulna - mondta Áder János köztársasági elnök az észtországi Tartuban, miután találkozott a Tartui Egyetem tanáraival és diákjaival. A magyar államfő szerint az észtek az informatika világában olyan eredményeket értek el a közelmúltban, amelyeket a magyar diákoknak és fiatal oktatóknak is érdemes tanulmányozni.
Észtország második legnagyobb városába, Tartuba látogatott Áder János köztársasági elnök kétnapos észtországi látogatásának második napján. Felkereste a Tartui Egyetemet, ott találkozott a finnugor tanszék magyar szakán tanuló észt hallgatókkal, akikkel magyarul beszélgetett.

Tonu Seilenthal, a finnugor tanszék vezetője elmondta: 1994 óta 69-en végeztek a magyar szakon. A tanszékvezető szerint a magyar szak népszerű az egyetemen, és mivel a magyar egyetemekkel nagyon jók a kapcsolataik, szinte minden magyar szakos hallgató eltölt néhány hónapot Magyarországon a képzés ideje alatt.

Áder János tárgyalt a Tartui Egyetem rektorával is. Volli Kalm azt mondta, egyetemükön több mint 500 külföldi hallgató tanul, az intézmény működésének 25 százalékát pedig európai uniós forrásokból finanszírozzák.

Áder János Tartuban - az MTI felvételei.

    A magyar államfő a megbeszélés után azt mondta: az észtek a közelmúltban az informatika világában olyan eredményeket értek el, amelyeket a magyar diákoknak és fiatal oktatóknak is érdemes tanulmányozni. Érdemes gondolkodni azon - fejtette ki -, hogy az érdeklődő magyar diákok ne feltétlenül a világ nagy és ismert egyetemei felé, hanem például az észtországi egyetemek, így a Tartui Egyetem felé fordítsák tekintetüket. Az elnök szerint nagyon sok mindent tanulhatnak itt például az infókommunikációból - mondta Áder János.

A magyar államfő a Tartui Egyetem finnugor tanszékének vezetőjétől egy magyar-észt nagyszótárat kapott ajándékba, melynek párja, az észt-magyar nagyszótár várhatóan jövőre jelenik meg. Áder Jánost a kétnapos észtországi útjára elkísérte felesége, Herczegh Anita is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek ünnepelték a nyári napfordulót Stonehenge ősi köveinél

Tízezrek ünnepelték pénteken a nyári napfordulót a délnyugat-angliai Stonehenge ősi köveinél. Tovább olvasom