Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Nem csak virágokat hozott a nőnap: könnygázzal oszlatták fel Isztambulban a nőnapi tüntetéseket - Fotók

Németországban, Spanyolországban és Belgiumban is ezrek vonultak az utcára a nők jogaiért.
Könnygázzal oszlatta fel a török rendőrség pénteken Isztambulban a nemzetközi nőnap alkalmából tartott tüntetést - jelentette a Demirören török hírügynökség.

A demonstrálólók este fél 8-tól terveztek végigvonulni a metropolisz korzóján, az Istiklal úton, de a hatóságok már korábban közölték, hogy nem engedélyezik a tüntetést, a résztvevőket pedig a környező utcákba fogják terelik. A rendőrség először pajzsokkal állta el a menetelni szándékozók útját, majd könnygázt is alkalmazott a tömeggel szemben.
  
Az Evrensel török marxista napilap beszámolója szerint a rendőrség gumilövedékeket is bevetett a több tízezernyi tüntető ellen.
    
A Cumhuriyet török kormánykritikus napilap ugyanakkor arról írt, hogy a demonstrálók néhány ezren voltak. A Cumhuriyet arra is kitért, hogy a rendőri beavatkozás során két vízágyú is megjelent a közelben.
    
A nemzetközi nőnap alkalmából 2003 óta tartanak tüntetéseket Isztambulban, azonban a 2016. júliusi katonai puccskísérlet óta a hatóságok biztonsági okokra hivatkozva a korábbinál többször akadályozzák meg a demonstrációkat.

Korábban írtuk:
Több tízezren tüntettek Németországban a női egyenjogúságért pénteken a nemzetközi nőnap alkalmából, a legnagyobb megmozdulás Berlinben volt, ahol a nőnap az idén először hivatalos ünnepnap és munkaszüneti nap.

A tartományi rangú főváros kormányzata tavaly döntött az új ünnepnap bevezetéséről. A YouGov közvélemény-kutató intézet pénteken ismertetett felmérése szerint a németek többsége egyetért a berlini városvezetés döntésével, és 54 százalékuk úgy véli, hogy a többi 15 tartománynak követnie kellene Berlin példáját.
    
A nőnap hivatalos, országos ünnepnappá emelését a férfiak 48 százaléka, a nők 60 százaléka támogatná. A pártpolitikai hovatartozás alapján egyedül az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt táborában nincsenek többségben a kezdeményezés támogatói a YouGov adatai szerint.
    
Berlinben több tucat demonstrációt és egyéb akciót, például kerékpáros felvonulást tartottak, a legnagyobb tüntetésen a szervezők adatai szerint mintegy tízezren vettek részt.
Követelték a nők teljes egyenjogúságának megteremtését, a fizetésekben és a nyugdíjakban is megmutatkozó hátrányos megkülönböztetés felszámolását, és sürgettek törvénymódosításokat is, köztük a terhességmegszakítás büntethetőségének megszüntetését.
    
Tüntetéseket tartottak több más városban is, például Münchenben és Hamburgban a vigalmi negyedben, ahol a Femen nemzetközi feminista civil szervezet aktivistáinak egy csoportja meztelen felsőtesttel demonstrált a nők szexuális kizsákmányolása ellen.
 
Nem csak virágokat, de tüntetéseket is hozott a nőnap


A nemzetközi nőnap alkalmából több ezren, nők és férfiak vonultak utcára a nők egyenjogúságát követelve több belgiumi városban.

A megmozdulás pártoktól és szakszervezetektől független szervezői ügyük előmozdítása érdekében a munkahelyi, illetve az otthoni munkabeszüntetésre is felszólították a nőket - közölte a helyi sajtó pénteken.
    
Beszámolók szerint a belgiumi tüntetéseket és az első alkalommal meghirdetett országos női munkabeszüntetést nem pusztán az egyenlő bérezés érdekében hirdették meg, hanem azért is, hogy felhívják a figyelmet az otthoni munkavégzés, a gondozási, a tanítói és óvónői feladatok fontosságára, a véleménynyilvánítás szabadságára, valamint a szexista, megalázó megnyilvánulások és a nők ellen elkövetett erőszak különböző formáinak maradandó következményeire.
    
Brüsszel mellett Tournai, Mons, Leuven és Liege városaiban is tartottak megmozdulásokat.

Spanyolországban egész napos sztrájkot és tüntetéseket tartottak a nők, tiltakozásul a férfiak és nők közötti bérek különbsége és a férfiak erőszakcselekményei ellen.

Ezeken kívül a világ számos más országában is voltak megmozdulások.
Nők ezrei vonultak az utcákra  a világ számos országában pénteken, hogy jogaikért, a nemek közötti egyenlőségért és a nőkkel szembeni erőszak ellen tüntessenek a nemzetközi nőnap alkalmából. Akadtak azonban olyan országok is, ahol a hatóságok megakadályozták a tiltakozásokat.

Nők ezrei vonultak a Fülöp-szigeteki főváros, Manila utcáira
, hogy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök általuk" macsó-fasisztának" tartott politikája ellen tüntessenek.
 
"Duterte a megtestesült nőgyűlölet, nem csak sértéseket és fenyegetéseket vág a nőkhöz, de  szavai nyomán a biztonsági erők egyes ügynökei is nőket bántalmaztak" - mondta Joms Salvador, a Gabriela nevű feminista csoport főtitkára.
    
A Női Forrásközpont - amely a Gabrielával és több más csoporttal együtt hirdette meg a tüntetéseket - szerint Duterte 2016-os hivatalba lépése óta 59 rendőrségi alkalmazott volt érintett 35, nőkkel szembeni erőszakcselekményben, ebből 18 esetben nemi erőszakban.
    
Salvador szerint 153 százalékkal nőtt a nők bántalmazásával és a velük szembeni erőszakkal kapcsolatos esetek száma Duterte hivatalba lépése óta az azt megelőző évtizedben feljegyzett átlaghoz képest.
    
Nők százai tüntettek jogaikért Pakisztán több városában, köztük a fővárosban, Iszlámábádban, továbbá Karacsiban, Lahorban és Pesavarban, köztük olyan jelszavakkal és transzparensekkel, mint "Mondj nemet az erőszakra!", "Ne gondolj a nőre tárgyként!", vagy "Jogunk van a szabadsághoz, és meg is fogjuk szerezni".
    
A nőket durva  hátrányos megkülönböztetés éri a konzervatív muszlim Pakisztánban egyebek között a munka területén is, ahol részvételük 22 százalékos.
    
Szintén nők százai vonultak a bangladesi főváros, Dakka utcáira, hogy az egyenlő bánásmódért és a nőkkel szembeni szexuális zaklatás ellen tüntessenek. "A nőkkel szembeni erőszak általános országunkban, de sok nő nem meri felemelni a hangját a szexuális zaklatással szemben, mivel társadalmi tabunak számít" - mondta Kalponá Áktár, a bangladesi munkavállalói szolidaritási központ vezérigazgatója.
    
Több mint száz nő tiltakozott a nyugat-indonéziai Aceh tartományban a nőkkel szembeni szexuális erőszak ellen és a több női képviseletért a politikában. Aceh az egyetlen tartomány, ahol az iszlám törvénykezés, a saría van érvényben Indonéziában. "A szexuális erőszak továbbra is gyakori " - áll a közleményben, amelyet több civil csoport adott ki közösen.
    
Nők tucatjai vonultak a kenyai főváros, Nairobi utcáira, követelve, hogy a kormány foglalkozzon a nők elleni erőszakkal.  A tüntetőkhöz csatlakozott Esther Passaris parlamenti képviselő, aki üzenetet intézett Uhuru Kenyatta államfőhöz, hangsúlyozva, hogy a nőknek védelemre van szükségük" - hangsúlyozta. Passaris arra a kérte a kormányt: üljenek össze a probléma megvitatása érdekében.
    
Akadtak azonban olyan országok is, amelyekben a hatóságok nem engedélyezték a nőnapi tüntetéseket.
    
A kambodzsai hatóságok erővel akadályoztak meg egy demonstrációt, amelyet a résztvevők a nőkkel szembeni erőszak elleni tiltakozásként hirdettek meg. A hatóságok, amelyek a közrend megzavarására hivatkozva eleve nem engedélyezték a megmozdulást, erővel visszaszorították a demonstráció résztvevőit, amikor el akartak indulni tervezett útvonalukon. Rövid dulakodás után a rendőrök lezárták a phnompeni olimpiai stadion kapuit, ahol ötszáz ember gyűlt össze pénteken, hogy onnan együtt vonuljanak a kormány székhelyéhez átadni egy petíciót.
    
Az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban egy feminista csoport által meghirdetett felvonulást akadályoztak meg a hatóságok. A szervezők felhívásukban felhívták a figyelmet arra, hogy évente 100 nő hal meg Azerbajdzsánban a családon belüli erőszak miatt.  A több tucat tüntető nőnek rendőrök állták útját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Theresa May: megállapodás nélkül hónapokat késhet, akár el is maradhat a Brexit

Theresa May már a múlt héten bejelentette, hogy ha a ház újból elveti az egyezményt, a kormány jövő… Tovább olvasom