Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szentpéterváron lesz melegfelvonulás?

Szentpéterváron terveznek felvonulást tartani az orosz melegek június 26-án - jelentette be a szexuális kisebbségek jogainak védelmében fellépő mozgalom hétfőn Moszkvában.
Nyikolaj Alekszejev, a homoszexuálisok Moszkvában évek óta készülő, de eddig még egyszer sem engedélyezett felvonulásának fő szervezője közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy valójában a szentpétervári melegek szervezik a megmozdulást, a moszkvaiak csupán jogi és egyéb támogatást nyújtanak, például kiválasztották már együtt a felvonulás jelképét.

Alekszejev elmondta: a jogszabályoknak megfelelően két héttel a rendezvény tervezett időpontja előtt benyújtják a szükséges papírokat a szentpétervári önkormányzathoz.

Ugyancsak hétfőn Alekszej Kozirjev szentpétervári emberi jogi megbízott lehetségesnek mondta, hogy a városban engedélyezzék a parádét, sőt megjegyezte, hogy Moszkva saját kárára indokolatlanul keményen ellenáll a kérdésben.

Moszkva annyira elutasító, hogy az ország egyetlen liberális kormányzója, a kirovi Nyikita Belih a kérdésre, hogy ő engedélyezne-e ilyen felvonulást, a minap csak annyit mondott, hogy ezt Moszkvának kell eldöntenie.

Alekszejev beszámolt arról, hogy idén is készülnek felvonulást szervezni Moszkvában május 29-én, és számos külföldi aktivista és politikus jelezte már részvételét. Ez lesz az ötödik alkalom, hogy próbálkoznak, de eddig a moszkvai önkormányzat még egyszer sem engedélyezte a megmozdulást. Tavaly az utolsó pillanatban áthelyezték a helyszínt, és egyenként szállingóztak ki, de a rendőrök mindenkit előállítottak, akiről feltételezték, hogy a megmozdulás részvevője.

Számos orosz és külföldi emberi jogi szervezet bírálta már a moszkvai hatóságok eljárását, és az orosz melegek már a strassbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak jogaik védelmében. A testület február 20-ig hosszabbította meg a hatóságoknak álláspontjuk indoklására adott határidejét.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester azonban legutóbb január végén jelentette ki, hogy Moszkvában eztán sem lesz melegfelvonulás, s a hasonló jelenségek elleni fellépést követelt.

"A társadalmi fogyatékosságok kapcsán már rég nem az emberi jogokról kellene vitatkozni, hanem a törvény minden erejével fel kell lépni ellenük. Nem liberális cukorra, hanem társadalmi korbácsra, vagy hasonlóra van szükség" - mondta egy egyházi rendezvényen.

A "fogyatékosságok" között a kábítószerezést, az nemzetiségek elleni uszítást, az idegengyűlöletet, és "az egyneműek közötti úgynevezett szerelem leplezetlen propagandáját" említette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos áramkimaradások a havazás miatt

A folytonos hóesés miatt hétfőn 167 település maradt áram nélkül Bulgáriában. Tovább olvasom