Kultúra

2009.11.27. 17:08

Földi Péter festőművész jubileumi kiállítása

Földi Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból nyílt 60. születésnapja alkalmából kiállítás pénteken Salgótarjánban a Nógrádi Történeti Múzeumban. <br>

MTI

Földi Péter újabb alkotásaiból 17 - a múzeum, a művész és magángyűjtők tulajdonában lévő - nagy méretű táblakép szerepel a január végéig látható kollekcióban.

Köszöntőjében Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: Földi Péter mélységes humanizmussal átitatott művészete és egész lénye nagy segítség a világ megértéséhez, "lát minket, és láttat velünk".

"Ahogy ismerjük személyiségéből áradó természetes szerénységét, legszívesebben kigyomlálná az őt méltató jelzőket, pedig kritikusai sem spórolnak az elismerő szavakkal" - jegyezte meg.

Becsó Zsolt utalt arra: a Salgótarján szomszédságában lévő Somoskőújfalun élő festőművész számára nem jelent hátrányt a vidéki életmód, a művészeti központoktól való távolmaradás, hiszen "a művészet egyik központja mindig ott található, ahol Földi Péter jár".

Kitért rá, hogy Földi Péter képei az 1970-es évek második felétől a magyar festészeti és grafikai tárlatok állandó szereplői, és a művész több európai városban is bemutatkozott.

Lóska Lajos művészettörténész a kiállítás megnyitóján kiemelte: a tárlat a jövőre figyel, hiszen Földi Péter újabb alkotásait mutatja be.

Mint mondta, Földi Péter képeit sajátos, a gyermekrajzoktól is megérintett, egyszerre naiv és modern kifejezésmódja teszi egyénivé és karakteressé, másokéval össze nem téveszthetővé.

Földi Péter 1949-ben született Somoskőújfalun. Egerben végezte a Tanárképző Főiskolát matematika-rajz szakon. 1973-től szülőfalujában, 1995-től az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán tanít. 1974 óta szerepel kiállításokon.

1987-ben Munkácsy Mihály-díjat, 2007-ben a szellemi hagyományok és a mai kor festészeti törekvéseinek szimbolikus, nagyhatású egységesítéséért Kossuth-díjat kapott. 1979-ben és 1993-ban elnyerte a salgótarjáni tavaszi tárlat nagydíját, 1980-ban és 1997-ben az egri akvarellbiennále nagydíját, 1995-ben pedig a salgótarjáni rajzbiennále nagydíját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!