Makó és környéke

2019.03.28. 16:19

Árvízkapu épül a Csorgón

Tizenkét milliárd forintból fejlesztik az árvízvédelmet az Alsó-Tisza völgyében. A beruházásoknak köszönhetően a védvonalak mentén nagyobb lesz a biztonság és csökken a védekezési költség. Az Ativizig a sajtónak megmutatta, hogy halad az árvízkapu építése a Sámson-Apátfalvi-főcsatornán.

Kovács Erika

– A Sámson–Apátfalvi-főcsatorna a Marosba torkollik. A helyiek egyébként Csorgónak nevezik ezt a helyet. Nem véletlenül. Korábban itt nem volt megfelelő a vízelzárás – mondta az árvízkapu építésének helyszínén, a sajtóbejáráson Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) műszaki igazgatóhelyettese. – Amikor a Maros áradt, a víz visszafolyt Apátfalváig, veszélyeztetve a települést.

 


Ezért is vált szükségessé az árvízkapu építése. Jelenleg a kettős elzárású zsiliptábla kialakítása zajlik. A kivitelező cég a zsaluzást és a vasalást végzi. Az árvízkapu teljes elzárást jelent majd árvíz idején.


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és konzorciumi partnerként az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 12 milliárd forintos uniós és hazai forrásból erősíti az Alsó-Tiszán az árvízvédelmet. A projekt fő célja az árvízi kockázat, valamint a védekezési költségek csökkentése.


– A beruházás három folyót, a Marost, a Tiszát és a Köröst, valamint öt települést, Apátfalva mellett Baksot, Szentest, Mindszentet és Szegvárt is érinti – közölte Kádár Mihály.

 


– A Dongéri-főcsatornán, Baks térségében szintén árvízkapu épül. Mindszentnél, a Tisza bal partján elbontottunk egy régi szivattyútelepet, egyet pedig másodpercenként 12 köbméteres vízszállítási kapacitásra bővítettünk. A Tiszán 5,4 kilométeren, a Hármas-Körös bal partján, Szentestől Magyartés irányába pedig 4,3 kilométeres szakaszon erősítjük meg a töltést.


A beruházás jól halad. Két gátőrházat már teljesen felújítottak, a műtárgyak építése, rekonstrukciója pedig előrehaladott állapotban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!