Makó és környéke

2012.02.08. 20:47

Bevált az adóslista Maroslelén

Maroslele - Néhány hét alatt harmadával csökkent a helyiadó-tartozások összege Maroslelén azt követően, hogy az önkormányzat a falu honlapján, illetve a helyi újságban közzétette azok nevét és címét, akik elmaradtak a kommunális adó befizetésével. <br>

Szabó Imre

Úgy tűnik, elérte célját a maroslelei adóslista: [namelink name="Martonosi György"] polgármestertől megtudtuk, hogy nyilvánosságra hozatalának hatására közel harmadával, 20,5 millióról 14 millióra csökkent a helyiadó-tartozások évek alatt felgyülemlett összege a faluban. Mint megírtuk, a képviselő-testület még a múlt év végén döntött úgy, hogy közzéteszik a helyi újságban és a falu honlapján azok nevét, címét, akik elmaradtak a kommunális, az iparűzési vagy a gépjárműadó befizetésével. Ebben Hódmezővásárhely mintáját követték, ahol a hasonló lépésnek köszönhetően a tartozók kétharmada rendezte hátralékát.

Maroslelén elsőként a kommunálisadó-hátralékosok listáját tették közzé összesen 110 névvel; a múlt év végi összesítés szerint egyébként 354 embernek volt befizetési elmaradása valamilyen helyi adónemben. A lista megjelenését követően 40-en rendezték elmaradásukat. A falu első embere hangsúlyozta: nemcsak azok kerülnek le a listáról, akik fizetnek, hanem azok is, akik megállapodást kötnek az önkormányzattal a részletfizetésről. Bár a falu azt is megtehetné, hogy egyszerűen végrehajtást kér az adósok ellen, a cél inkább az, hogy az érintettek legalább a kapcsolatok vegyék fel a hivatallal. Helyi adóbevételekre ugyanis nagy szükség van Maroslelén: csak a kötelező intézmények fenntartásánál 40 millió forintos a forráshiány.

A maroslelei képviselő-testület hamarosan megtárgyalja az adóslista tapasztalatait, és várhatóan döntést hoz a másik két helyi adónem hátralékosainak közzétételéről is. Bár a faluban elterjedt a híre, hogy az önkormányzat ellen vizsgálat indult az első lista közzététele miatt, Martonosi György ezt cáfolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!