Makó és környéke

2011.03.02. 20:04

Életműdíj Tóthné Döme Márianak

Makó - Idén 30 éves Makó nemzetközi hírű néptáncegyüttese, a Maros. Vezetője, Tóthné Döme Mária a napokban kapott 3 évtizedes munkásságáért Örökség-díjat.

Munkatársunktól

Petrás Mária csángó alkotóművész kerámiája jelképezi azt az életműdíjat, amelyet [namelink name="Tóthné Döme Mária"] (52), a makói Maros Táncegyüttes vezetője kapott 3 évtizedes pedagógiai munkájáért a napokban az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettől. Az évforduló kettős: a táncegyüttes is harmincéves. A kitüntetett szervezte újjá friss diplomás pedagógusként, miután az – utánpótlás híján – feloszlott. Azóta is töretlen sikerrel működik. Híre nemzetközi, évente közel 30 fellépése van, közülük egy-kettő mindig külföldön, és 170 tagjával egyben a város legkomolyabb civilszervezetei között is jegyzik.

Tóthné Döme Mária 7 éves korában jegyezte el magát a néptánccal. Nyolcadik után tagja volt a régi táncegyüttesnek, majd a művelődési központ égisze alatt alapította újra, s közben folyamatosan képezte magát: népművelés–magyar szakos diplomája mellé jó néhány táncoktatói kurzust elvégzett, végül a Táncművészeti Főiskola néptáncoktatói szakát is. A tánc az élete. Ő szervezett a csapat mellé zenekart, gondoskodik a ruhatárról, szervezi a fellépéseket, szponzorokkal tárgyal, pályázatokat ír – merthogy bő másfél évtizede már önálló az együttes, mögötte csak a baráti kör áll. Azt mondja, a legnagyobb értéknek azt tekinti, hogy sikerült egyben tartania egy olyan közösséget, amelyben már együtt táncol nagyszülő az unokával.

Tóthné Döme Mária a napokban kapott 3 évtizedes munkásságáért Örökség-díjat

Tóthné Döme Mária életműdíjat kapott 3 évtizedes munkásságáért Örökség-díjat.
Fotó: Szabó Imre


Azt sajnálja, hogy bár továbbra is sok a tehetséges gyerek, közülük egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy táncoljanak. Ő is érzi: lassanként elfárad. Azért még bírja, jó asszisztensei is vannak, de már gondolkodik azon, hogyan adja át egyszer a stafétabotot. Ebben mindenekelőtt a fiára, Endrére gondol, aki most harmadéves a Táncművészeti Főiskolán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!