Makó és környéke

2017.05.31. 13:23

Ki a felelős a baktériumos ivóvízért? Tiszta vizet akarnak a pohárba Makón

Vizsgálóbizottságot állít fel a makói képviselő-testület, hogy tisztázza, miért nem felel meg még mindig az előírásoknak az a csapvíz, amit a 3,8 milliárd forintból korszerűsített térségi vízellátó rendszer ad. A tegnapi rendkívüli testületi ülésen a vita akörül forgott, kié a felelősség.

Szabó Imre

Két órán át tartott a makói képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülése, amit az ivóvízminőség-javító program körüli visszásságok miatt hívtak össze. Megírtuk: az előző városvezetés idején indult, a térség 17 települését érintő, összesen 3,8 milliárdos projekt eredménytelenül zárult, a felújított rendszert még mindig nem lehet használni, mert a víz ihatatlan. Emiatt az a veszély fenyeget, hogy a beruházáshoz adott 3,1 milliárdos uniós támogatást vissza kell fizetni. A csapokból egyelőre a régi kutak vize folyik.


Az ülésen [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] polgármester (Fidesz–KDNP) idézett a szakértői jelentésből, ami a Miniszterelnökség megbízásából készült. Eszerint – mint ugyancsak hírül adtuk – a víz tervezési és kivitelezői hibák sorozata miatt lett rosszabb a munkálatok után, mint volt. Farkas hangsúlyozta, a 2014-es hatalomváltáskor a beruházás már előrehaladott szakaszában járt, érdemben nem lehetett rajta változtatni. A pótlólagos munkákra időközben érkezett további 560 milliós központi támogatás, így van remény a 3,1 milliárd visszafizetésének elkerülésére. Hozzátette, a balul sikerült beruházással újabb csontváz hullott az új városvezetésre, és elkerülhetetlen a felelősség tisztázása. Elődjére is célzott, mondván: világos, hogy a rossz munkát végző tervezővel, kivitelezővel és ellenőrrel ki írta alá a szerződést.

 

A földeáki polgármesteri hivatalban még a régi víz folyik. Fotó: Szabó Imre

A földeáki polgármesteri hivatalban még a régi víz folyik. Fotó: Szabó Imre

A vitában az akkoriban makói alpolgármesteri tisztséget betöltő, jelenleg függetlenként politizáló [namelink name="Marosvári Attila"] arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakértői jelentés a tervezés és a kivitelezés hiányosságaiban látja az okot, a társulás, illetve az előző városvezetés nem felelős. A közbeszerzési eljárás törvényes lebonyolításán túl ugyanis nem volt módja a projektet befolyásolni, ráadásul az állami ellenőrző szervek abban az időben mindent rendben találtak – érvelt. A polgármester erre úgy reagált: a jogi felelősség mellett a politikaival is foglalkozni kell, hiszen ha vissza kell fizetni az uniós támogatást, az az egész térséget ellehetetleníti. [namelink name="Kovács Sándor"] (Fidesz–KDNP) azt mondta, bárki is a felelős, a végén az államnak kell viselnie a visszafizetés vagy a pótlólagos beruházások terheit. [namelink name="Török Miklós"] (DK) ezt azzal fejelte meg: szerinte az állam a felelős, hiszen eleve rossz az a rendszer, amelyikben egy beruházást ilyen rosszul el lehet végezni.


A testület végül – [namelink name="Czirbus Gábor"] alpolgármester javaslatára – úgy döntött, vizsgálóbizottságot állít fel, hogy kiderítse, kit terhel a történtekért a felelősség. Ennek ülésére meg fogják hívni a beruházás valamennyi érintettjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!