Makó és környéke

2012.02.22. 20:18

Lekerülhet a netről a lelei adóslista

Maroslele - Lekerülhet a világhálóról a helyi adófizetéssel hátralékban lévő marosleleiek listája, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila napokban nyilvánosságra hozott állásfoglalása szerint nem lehet közzétenni ilyen névsort az interneten.

Munkatársunktól

Megírtuk: a maroslelei képviselő-testület tavaly év végén döntött úgy, hogy megjelentetik a helyi újságban és a falu honlapján azok nevét, címét, akik elmaradtak a kommunális, az iparűzési vagy a gépjárműadó befizetésével. Elsőként a kommunális adóval tartozók 110 nevet tartalmazó listája vált nyilvánossá. Az ötlet bevált, mert közel harmadával, 20,5 millióról 14 millió forintra csökkent a helyiadó-tartozások évek alatt felgyülemlett összege a faluban.

Péterfalvi felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy az adósok személyes adatait távolítsák el a honlapjukról, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől. A nyilvánosságra hozatal során ugyanis tekintettel kell lenni arra, hogy a helyi adóbevételek csak a helyi választópolgárok közösségét érintik, az internetes közzététellel viszont az adatok a világ bármelyik pontján elérhetővé válnak.

[namelink name="Martonosi György"], Maroslele polgármestere lapunktól értesült Péterfalvi állásfoglalásáról. Hivatalos értesítést még nem kapott a lelei önkormányzat, de ha ez megérkezik, leveszik a falu honlapjáról a listát. Martonosi hangsúlyozta: úgy gondolja, mivel ez egy friss állásfoglalás, nem követtek el hibát, eddig ugyanis senki sem tisztázta, pontosan mit jelent a nevek, címek helyi közzétételének lehetősége. Ugyanakkor úgy tűnik, annak továbbra sincs akadálya, hogy például a polgármesteri hivatalban vagy a lelei újságban megjelentessék a listát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!