Makó és környéke

2011.12.05. 20:36

Makói bagolytanya

Makó - Valóságos bagolyinvázió szemtanúi lehetnek azok, akik a napokban a Csanád vezér tér gimnáziummal szembeni oldalán szemügyre veszik a fákat, amelyek az autósbolt előtt állnak.

Munkatársunktól

A két nyírfa felső ágain több tucat, összesen 30–40 erdei fülesbagoly ül, békésen szunyókálva – a bagoly ugyanis, mint köztudomású, éjszakai életet él, a nappalt pihenéssel tölti.

A környék egyik lakója, László Péter lapunknak elmondta: korábban egyáltalán nem laktak ezeken a fákon baglyok. Tavaly jelentek meg először, de akkor még csak négy-öt. Idén másfél hónappal ezelőtt vették észre itt először a csoportot. Mindenki megkedvelte őket, sokan még a gyerekeket, unokákat is elhozzák ide azért, hogy megmutassák nekik a különleges küllemű madarakat.

A Csanád vezér téri fülesbaglyok a környéken lakók kedvencei. Fotó: Bakos András

A Csanád vezér téri fülesbaglyok a környéken lakók kedvencei.
Fotó: Bakos András

Az erdei fülesbagoly egyébként Közép-Európa egyik leggyakoribb bagolyfaja. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, inkább kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. A felnőtt példány testhossza 25–37 centi, szárnyfesztávolsága elérheti az egy métert. Jól látható tollfülei és nagy, narancsvörös szemei vannak. Védett ragadozó madár, eszmei értéke 50 ezer forint.

A baglyok különben régóta szeretik a makói városközpontot. Csak a közelmúltban többször adtunk hírt arról, hogy ilyen madarak raktak fészket, költöttek fiókákat legfelső emeleti panellakás erkélyén. A legutóbbi eset idén nyáron történt, mint ahogy az is: baglyok foglalták el a Juhász Gyula nevét viselő református gimnázium kéményének gólyafészkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!