Makó és környéke

2016.05.10. 11:18

Nem kell már kabátban tanulni

Makó - Az elmúlt években előfordult, hogy a Galamb József szakképző iskolában a rossz kazán miatt kabátot kellett felvenniük a diákoknak a tanteremben. Ennek most vége.

Sz.I.M.

– Végre megoldódik az épületegyüttes biztonságos fűtése, ráadásul az új rendszerrel még pénzt is takarítunk meg, évi 16 millió forintot – összegezte [namelink name="Horváth Zoltán"], a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója annak a 192 milliós beruházásnak a lényegét, amelyre egy  2014-es pályázatnak köszönhetően sor kerülhet.


Az intézményben a fűtés tényleg komoly gondot jelentett az elmúlt években. Bő két éve írtuk meg: télidőben kabátban is tanultak már az iskola diákjai, mert rossz a kazán. És hiába spórolták össze a 34 milliós önerőt egy norvég alapos pályázatra, amiből csatlakozhattak volna a városi távfűtő rendszerre, a norvég állam a magyar kormánnyal folytatott vita miatt felfüggesztette az alap kifizetéseit (2014. június 28.: Szegény iskolát a Norvég Alap is húzza).

 

Az iskola ablakait is újra cserélik hamarosan. Fotó: Frank Yvette

Az iskola ablakait is újra cserélik hamarosan. Fotó: Frank Yvette

Úgy tudjuk, a közbeszerzési eljárás már zajlik. Ha meglesz, az épület hőszigetelést kap, ezzel együtt megszépül a homlokzata, kicserélik az ajtókat-ablakokat, új radiátorokat szerelnek fel, a fűtéshez szükséges meleg vizet pedig a szomszédos Hagymatikum Fürdő biztosítja. A főépület tetejére még napelemeket is szerelnek, amivel áramot spórolnak majd. Mindez együtt alkalmas lesz arra is, hogy az iskola energetikai oktatási központtá váljon, ahol a diákok a gyakorlatban is tanulmányozhatják a környezetbarát, megújuló energiaforrások alkalmazását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!