Makó és környéke

2009.08.30. 21:48

Pályázati pénzt remél a múzeum

Makó - Egy frissen elkészült szakértői becslés szerint 5–6 millió forintba kerülne annak a falnak a restaurálása, amely páratlan ipartörténeti emlékeket, az egykori makói Ford-márkaképviselet reklámképeit őrzi.

Szabó Imre

A szakszerű restaurálás drága dolog – ezt is jelzi az a szakértői tanulmány, amely nemrégiben készült el arról, mennyi pénzből lehetne megmenteni Makó egyik ipartörténeti nevezetességét. A Deák Ferenc utcai egykori Ford-márkaképviselet homlokzatáról van szó, melyen egyre halványabban ugyan, de még mindig láthatók a múlt század elejéről származó reklámképek. Az épület 1922 és 1944 között a Galamb család tulajdona volt. A família arról nevezetes, hogy egyik tagja, Galamb József az amerikai Ford-autógyár főkonstruktőreként komoly részt vállalt az évszázad autójának kikiáltott Ford T-modell megalkotásában – nem csoda hát, hogy itt is árulták járműveiket. A falon a sok évtizedes pusztulás ellenére még ma is kivehető a Ford–Lincoln–Fordson felirat, és a négy, autókat ábrázoló képből is felismerhető egy.

A fal a város egyik nevezetessége lehetne, akár turisztikai vonzerőt is jelenthetne, hiszen a Ford neve mindmáig jól cseng szerte a világban, ráadásul az önkormányzat nemrégiben megvett egy Ford T-modellt, amely a múzeumban látható, mi több, a helyi, tagintézményként Galamb József nevét viselő szakiskola diákjai egy másik kocsi restaurálásán is dolgoznak – az autóról sok minden hiányzik még, de már el lehet vele indulni.

A Ford-felirat betűi még mindig látszanak. A szerző felvétele

A Ford-felirat betűi még mindig látszanak.
A szerző felvétele

A fal megmentésére sokan tettek kísérletet, sok helyre fordultak támogatásért – mindeddig eredménytelenül. A József Attila Múzeum igazgatója, Halmágyi Pál most arról tájékoztatta lapunkat: a Maros-völgyi Leader Egyesülethez fordultak, amely uniós pályázati forrásokat igyekszik felkutatni többek között a falhoz hasonló történeti emlékhelyek ápolására. A lehetőséget már keresik. A képeket egyébként jól lehetne látni, ha restaurálnák a falat, mert az épület elől a közelmúltban – a kerékpárút építése miatt – kivágták a fákat.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!