Makó és környéke

2012.01.11. 21:22

Templomot, csatornát akarnak

Makó és környéke - Mit remél a polgármester 2012-től? – kérdeztük három Makó térségi faluban.

Munkatársunktól

Maroslele idei éve jól indul: a közös csatornaberuházásban részt vevő Makó térségi településekkel együtt központi támogatást kapott – 63 millió forintot. Azért fontos, mert manapság elég nehéz hitelhez jutni, márpedig az induláshoz erre mindenképp szükség lett volna. Az összeg ezt váltja ki, nagyságát pedig jelzi: ez az éves működési költségvetés 20 százaléka – mondja a falu első embere, [namelink name="Martonosi György"]. A csatornaprojekt lesz 2012 legnagyobb beruházása a faluban. Reményeik szerint január végéig lesz érvényes jelentkező a kivitelezésre kiírt pályázatra, és a nyár közepén már a munka is indulhat. A leleiek ezenkívül az étolajüzem és a gazdainformációs központ avatását várják, valamint – többek között – a sporttelep fejlesztését.

Nincs gondja a szennyvízelvezetéssel a bő 600 lelkes Ferencszállásnak: ezt a problémát már évekkel ezelőtt megoldották. De csatornáznak, hogy megoldják az esővíz elvezetését. A pályázatot már korábban beadták, megfelelőnek is ítélték, csak pénzhiány miatt nem kapott eddig támogatást a település. A beruházás mintegy 60 millióba fog kerülni, de bíznak abban, hogy kedvezően bírálják el a falu szépítésére, virágosítására benyújtott 2 milliós pályázatot, és azt is, amiből falunapot szeretnének tartani. Miben bízik még [namelink name="Jani János"] polgármester? Például abban, hogy az önkormányzati rendszer átszervezése zökkenőmentes lesz, és nem érinti hátrányosan a faluban élőket.

Nagylaki kollégája, [namelink name="Gyarmati András"] kevésbé optimista: tart attól, hogy a folyamat vége a kistelepülések ellehetetlenülése lesz. Nincs sok oka a bizakodásra. A tavalyi évet 8–9 milliós adóssággal zárták, az évek óta gyarapodó lakossági kintlévőségek, illetve két elszámolt, de ki nem fizetett pályázati támogatás miatt, valamint azért, mert a falu határában 2004-ben felépült állatitató után az állam évek óta nem fizet bérleti díjat. Ezt a most küldött központi támogatás részben ellensúlyozta, így a hiány már csak 3,5 millió – a 60 milliós költségvetéshez képest azonban ez is sok. Idén így nem készülnek új pályázatokat beadni. Az egész falu lelkesen várja viszont, hogy az egyházmegye felépítse a templomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!