Makó és környéke

2012.07.02. 21:03

Utolsó hónapban a gyermekosztály

Makó - A makói kórházban vasárnap óta papíron már nincs gyermekosztály, de a megszüntetés csak a júliusi egy hónapos átmeneti időszak után lép életbe. A főigazgató bízik abban, hogy egy pályázat révén nappali kórházi ellátást továbbra is kaphatnak Makón a térségben élő gyerekek.

Szabó Imre

Csöndes és csaknem üres a makói kórház papíron már nem is létező gyermekosztálya: jelenleg éppen egyetlen csöppséget ápolnak az egyik kórteremben. Mint az osztályt vezető főorvostól, Ordódy Anikótól megtudtuk: amint közeledett a múlt hónap utolsó, bezárást jelentő napja, akit csak lehetett, hazaküldtek.

Ez azonban, mondja [namelink name="Baráth Lajos"] főigazgató, egyelőre nem jelenti a véget, s könnyen lehet, hogy a kórtermek benépesülnek még. Mint kiderült, egy hónapig továbbra is el tudják látni az új betegeket, az intézmény ugyanis ennyi haladékot kapott, hogy átálljon az új rendszerre. A július 31-éig tartó időszakot a kórház arra is felhasználja, hogy a szülőket tájékoztatva felkészítse őket az új rendre.

A makói gyermekosztályon jelenleg egyetlen babát ápolnak. A szerző felvétele

A makói gyermekosztályon jelenleg egyetlen babát ápolnak. A szerző felvétele

Mint megírtuk, a megyében a makói kórházat érinti legjobban az egészségügyi ellátás most zajló átszervezése – három szakterületen. Önálló osztályként mindegyik megszűnik, de a neurológia néhány ággyal a belgyógyászat részeként, a szülészet-nőgyógyászat pedig a vásárhelyi társintézménnyel közreműködve megmarad. A változás legnagyobb vesztese a gyermekosztály lesz.

Mi marad a gyermekosztály helyén az egy hónapos türelmi idő után? Baráth Lajos úgy tájékoztatott, a kis betegeket reggel 8-tól délután 2 óráig járóbeteg-ellátásban fogadják majd, ezt követően pedig sürgősségi betegellátó helyként. Ezen kívül várható, hogy lesz egy 5–10 ágyas nappali kórházi részleg is, tehát az eddigi kórtermek sem maradnak teljesen kihasználatlanul. Erre a pályázatot még nem írták ki – jelentkezni minden, az átszervezésben érintett intézmény jogosult lesz –, de Makón már nagyon várják. A vezetés tervei szerint senkit sem bocsátanak el, minden dolgozónak kínálnak munkát, igaz, lesz, aki új feladatot kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!