Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A világjáró makói nyelvtanár fotói

Ha valaki a mostani kánikulában római kirándulásra vágyik, nem kell messzire utaznia: elég csak megnéznie a makói könyvtárban látható fotókiállítást. Kolumbán Katalin római képei augusztus elsejéig láthatók az intézményben.
Bon giorno! – köszönti a felirat a látogatót, amely máris jelzi: egy sajátos hangulatú római sétára indulhatunk a képek segítségével. Az alkotó, Kolumbán Katalin francia szakos főiskolai tanár tudja magáról, hogy nem profi fotós – fényképeinek kiállításával nincs is más célja, mint megmutatni, érzékeltetni valamit abból a látványból, hangulatból, amit egy-egy útja során átélt.

Kolumbán Katalin az orosz, francia, angol és német után most olaszul tanul. Rómába is egy nyelvtanfolyam miatt utazott ki, s mint mondja, megbabonázta a város szépsége. Sétái során először csak magában fotózta le az épület- és szoborrészleteket, majd másnap fényképezőgépével együtt tért vissza a helyszínekre. Képei nem hasonlítanak az útikönyvekben, képeslapokon látottakra. Az apróságok, az első látásra talán jelentéktelennek tűnő részletek mint a mozaikok rajzolják ki azt a képet s vele együtt azt az érzést, amely ott kerítheti hatalmába az utazót.

Kolumbán Katalin főiskolás korában kezdett el fotózni. A szentpétervári útjáról készített képek láttán vette észre: talán sikerült úgy megragadnia néhány pillanatot, amely mások számára is mondhat valamit. A mostani a harmadik kiállítása. Egyik itt látható képe, a Hadrianus villájáról készült fotó a Magyar Művelődési Intézet pályázatának válogatott anyagában is szerepelt.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borzalom Makón: felgyújtották Henit

Makó határában, egy erdős-nádas területen találtak rá tegnap az összeégett Henriettára. Egyelőre nem… Tovább olvasom