Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Alpinisták a makói víztornyon

Makó - Alpinisták dolgoznak Makó legmagasabb épületén, a negyvenhárom méteres víztornyon: a tetőről függeszkedő szakemberek a bordázat töredezését javítják ki. Erre nem csak esztétikai okokból van szükség: ha valakire ráesne több tízméteres magasságból akár csak egy kisebb málló betondarab is, komolyan megsérülhet.
A makói víztorony amellett, hogy a város zavartalan ivóvízellátását biztosítja, egyúttal látványosság is: negyvenhárom méteres magasságával minden más épület fölé emelkedik – ünnepnapokon, éjszaka ki is világítják. Most felújítják. Aki arra jár, azt láthatja, hogy alpinista technikával, azaz a tetőről leereszkedve dolgoznak rajta a munkások.

Az alpinisták a tetőről leereszkedve dolgoznak. Fotó: Frank Yvette

A tornyon néhány napja tevékenykedő, négyfős nyíregyházi csapat munkáját irányító Kiss József lapunknak elmondta: a külső bordázat töredezéseit javítják ki, amire nem csak esztétikai okokból van szükség: az időjárás viszontagságai miatt lehulló betondarabok balesetveszélyesek, ráadásul hosszú távon a torony stabilitásának sem tenne jót, ha a repedések idővel mélyebbé válnának. A munkát azért alpinista technikával végzik el, mert nem elég, hogy az épület nagyon magas, ráadásul kifelé dőlnek a falai. Az eső és a fagy miatt meglazult részeket már leverték, most a pótlás van soron. Bár az időjárás közbeszólhat, úgy tervezik, a feladattal a hónap végére végeznek.

Negyven éve áll

A makói víztorony tizenhat méter átmérőjű, másfél méter vastag vasbeton talapzaton áll. Negyven éve szolgálja a város ivóvízellátását – egyébként a Mélyépterv tervezőirodája tervezte, Söpkéz Géza vezetésével. A tetején lévő két, tíz méter magas tartály összesen nyolcszáz köbméter vizet tud befogadni. Kilátója is van negyvenméteres magasságban, amihez 196 lépcsőfok vezet fel, és innen az egész térséget belátni.
Németh Csabától, a Makó Térségi Víziközmű Kft. főmérnökétől megtudtuk: a homlokzati felújítás két és fél millió forintba kerül. Hasonlót egyébként legutóbb néhány évvel ezelőtt végeztettek – akkor a medence szigetelőrétegét is felújították, ráadásul lejtős díszburkolatot kapott a talapzat. A külső felület repedezéseit amúgy szabad szemmel észre sem lehetett venni – az Alpin Bau Trade Bt. szakemberei először megvizsgálták, milyen állapotban van a bordázat, majd azután láttak munkához, hogy kiderült, ennek bizony ideje már. Ezt két-három évente kellene megismételni. A vízmű ugyanakkor szeretne tartósabb megoldást: ha le is tudnák festeni a tornyot, jobban tudnák óvni a betonfelületet – erre viszont egyelőre nincs pénz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói tévések segítenek Romániában

Makó - A makói tévések segítenek a zsombolyai stúdió felszerelésében. Makón a városi televízió… Tovább olvasom