Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Borzalom Makón: felgyújtották Henit

Makó határában, egy erdős-nádas területen találtak rá tegnap az összeégett Henriettára. Egyelőre nem lehet tudni, ki és miért gyújtotta fel a tizennyolc éves magyarcsanádi lányt, akinek 60 százalékban égett meg a teste. A fiatal lány állapota válságos, lapzártánkkor Budapesten küzdöttek az életéért. Lapunk információi szerint Henriettát kikötözték és megerőszakolták, mielőtt felgyújtották.
Henrietta nagymamája és öccse sem érti, hogyan történhetett meg az elképzelhetetlen. Fotó: Frank Yvette
Tegnap kora délután még helyszíneltek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei Makó határában, a királyhegyesi út menti nádas-erdős területen. Itt, a lakott területtől hat-hét kilométerre találták meg a kora délelőtti órákban az arra járók az összeégett Henriettát. A tizennyolc éves lányt súlyos égési sérülésekkel Szegedre vitték a mentők, ahonnan azonban nem sokkal később mentőhelikopterrel Budapestre szállították, mert a megyeszékhelyen nem tudták ellátni a sérüléseit.

A főkaptányság szóvivője, Tuczakov Szilvána nagyon szűkszavúan nyilatkozott lapunknak az esetről a helyszínen. Mindössze annyit mondott, hogy a lányt valamilyen gyúlékony anyaggal leöntötték le, majd felgyújtották. A rendőrséget egyébként a mentők értesítették az esetről.

Magyarcsanádon zokogva beszélt a nagymama Henriettáról. Elmondta, hogy ő vigyáz most a házra és a másik unokájára, Arnoldra, mert a szülők Budapestre utaztak a lányukhoz, a kórházba. Többször próbálkoztunk, hogy beszéljünk velük, de őket tegnap nem sikerült utolérnünk. Henriettának Arnold mellett egy idősebb lánytestvére is van, aki azonban már férjhez ment, Apátfalván lakik.

Henrietta szörnyű órákat élt át
A szülők egyszerű, dolgos emberek: az édesapa bútorasztalos, az édesanya eladó az egyik helyi élelmiszerüzletben. Az emeletes ház szerény, de takaros, csakúgy, mint Henrietta szobája, ahová beengedett bennünket a nagymama. Az idős asszony fotókat is mutatott az unokájáról. Könnyeivel küszködve csak azt ismételgette megrendülten, nem érti, hogyan történhetett meg ez a szörnyűség.

Henrietta a makói Galamb József Szakképző Iskolában varrónőnek tanult. – Az unokám könnyen barátkozik, szórakozni viszont ritkán jár, akkor is csak Makóra a legjobb barátnőjével. Szerda este is vele együtt ment el hamburgerezni, sétálni – mondta a nagymama.

A magyarcsanádi P. T. évek óta Henrietta legjobb barátnője. Őt tegnap nem találtuk otthon. Édesanyja az eset kapcsán elmondta, hogy a lánya éjfél előtt ért haza. Az asszony elmesélte: mielőtt a lánya elindult volna haza Makóról Magyarcsanádra, kérte Henriettát, menjen vele, de ő inkább maradt. Megtudtuk, hogy Henrietta néhány hete megismerkedett egy fiúval, de P. T.-nek nem tetszett a barát, próbálta Henit lebeszélni róla. Sikertelenül.

Úgy tudjuk, hogy a rendőrség tegnap meghallgatta P. T.-t. Mi is kerestük még este telefonon, de az édesanyja közölte, még nem ért haza. Kérte, ne zaklassuk a lányát, mert így is egész nap sírt.

Azt, hogy Henriettával valójában mi történt, egyelőre csak találgatni lehet. Mindenesetre már szárnyra kaptak különféle szóbeszédek a környéken. Ezek egyike szerint a lányt, mielőtt leöntötték és meggyújtották volna, kikötözték és megerőszakolták az erdőben, néhány száz méterre attól a helytől, ahol kora délelőtti órákban megtalálták. Henrietta súlyos sérülései ellenére még pár száz méterre elvonszolta magát.

Egy biztos: a bűncselekményt lakott területtől távol követték el, a közelben még tanya sincs. A csorgó hídján túli területről van szó; a hídnál a királyhegyesi út aszfaltja is véget ér, onnan már csak földút visz tovább, a semmibe.

A nyomozás továbbra is nagy erőkkel folyik, a rendőrök tanúkat keresnek, adatokat gyűjtenek.


Az orvosok is megrendültek

„Súlyos, életveszélyes, válságos az állapota, bőrfelületének több mint 60 százaléka megégett" – nyilatkozta lapunknak dr. Sáfrány György ügyeletvezető főorvos arról a lányról, akit súlyos égési sérülései miatt tegnap Szegedről helikopterrel a fővárosi Szent István Kórházba szállítottak. A betegről és állapotáról – a rendőrség kérésére – a budapesti orvos csak ennyit közölhetett. Lapunk megtudta: a „nagyon fiatal" lány sérülései megrendítették a sokat tapasztalt kórházi dolgozókat is. A több órán át tartó kezelés csak az „ellátás része" lehetett, vagyis a magyarcsanádi lányt megfürdették, testét bekötözték, de műteni még nem lehetett. A válságos állapotú beteg ellátására berendelt több mint háromfős orvos csoport elsődleges célja most az, hogy „az életfunkciókat fenntartsák".  

Felgyújtott emberek, esetek

1995. október 21.: Ismeretlen tettesek gyúlékony folyadékkal locsoltak le, és meggyújtottak egy ugyancsak ismeretlen személyt Budapesten, a II. kerületi Patakhegyi úton. Az áldozat súlyos égési sérüléseket szenvedett.
2004. május 3.: Három tizenéves fiatal benzinnel leöntött és meggyújtott egy 59 éves madarasi férfit, aki 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.
2005. március 1.: Szombathely főterén három tizenéves fiú félholtra vert és felgyújtott egy hajléktalan férfit, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett.
2005. október 5.: Felgyújtottak egy 34 éves hajléktalant Budapesten, a II. kerületben. A férfit másodfokú égési sérülésekkel szállították kórházba.
2006. július 20.: Felgyújtottak egy 18 éves lányt Makó külterületén. Az áldozat súlyos égési sérüléseket szenvedett. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói adventisták labirintusa

Labirintusba hívja a fiatalokat a makói adventista egyház. A Hagymaházban életvezetési tanácsokat… Tovább olvasom