Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Drágításra szavazott a makói testület is

Az ellenzék tartózkodása, illetve ellenszavazata mellett elfogadta Makó képviselő-testülete az előirányzott adó- illetve közüzemidíj-emeléseket. A jövő évi költségvetés terveinek megvalósításához már 2007-ben is 300 milliós önerőalapot kell a városnak felhalmoznia, ezért van szükség a megszorításokra – indokolta a polgármester. A távhő díját nem emelik januártól.
A 2007-től Makóra tervezett több milliárd forintos beruházások megvalósításához évi negyedmilliárd forintos megtakarításra van szükség. Ezért is muszáj az adót és a közüzemi díjat emelni a városban – foglalta össze a jövő évi költségvetési koncepció kapcsán Makó polgármestere, Buzás Péter. Az ellenzéki Endes Zsigmond kifogásolta, hogy a tervezett beruházások – többek között a Maros-part rehabilitációja és az aquapark – közvetlenül nem teremtenek munkahelyet a makóiak számára, s nem jó, hogy az egyébként is anyagi gondokkal küzdő lakosságnak kell megfizetnie a fejlesztésekhez szükséges forintokat.

Marosvári Attila viszont arra hívta fel a figyelmet: a fejlesztések kapcsán a turizmus és a szolgáltatóágazat is fejlődésnek indulhat. Orbán Imre szerint az adóemelések és a megszorítások mellett azok okait is fel kell tárni, Buzás Péter válaszában kitért rá: közös felelősség terheli az utóbbi évtized kormányzatait. Mágori Józsefné javasolta: a
nagyívű fejlesztések közös iránya legyen a turizmus és az ehhez kapcsolódó szórakoztató szolgáltatások fejlesztése, ám Almási Pál képviselő szerint el kell kerülni, hogy szórakoztató intézményeket üzemeltessen a város. Kelemen Ferenc, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében tiltakozott az újabb, vállalkozókat sújtó adóemelés miatt.

A testület döntése értelmében – az ellenzék ellenszavazatai és tartózkodása mellett – elfogadták az építményadó 30 százalékos emelését. Konszenzus született arról, hogy az iparűzési adóból a civil szervezeteknek mekkora hányadot juttassanak vissza: a jelenlegi 12 százalékról jövőre 9-re, majd 2008-tól 6 százalékra mérséklik a juttatás összegét. A civilek érdekében Márton Imre képviselő emelt szót. A házadó portánként és évente hatezerről nyolcezer forintra nő. Elfogadta a testület az előterjesztett közüzemi díjak, illetve egyéb, önkormányzatnak fizetendő tarifák emelését. A polgármester rámutatott: a jövő évi, 250 milliós önerőalap előteremtéséhez 300 milliós spórolásra van szükség. Ennek érdekében csökkentették az önkormányzat működési költségeit, és ezért került sor néhány esetben az inflációt meghaladó díjemelésre.

Mindez nem érintette a közétkeztetés drágulását, ami 6,5 százalékos az ovisok és az iskolások esetében, és csekély mértékben drágult a szippantás, illetve a szemétszállítás ára is. 14 százalékkal emelkedett a buszjegyek és bérletek ára, és a testület úgy döntött, szüneteltetik az ingyenes helyi járat működését. Jövőre elmarad a Haverock-party és a Hagymafesztivál műsora, és jelképes belépőjegyet kell váltani a Makói Muzsikára. Csökkentették a kitüntetendő pedagógusok számát és a város díszpolgára címet is csak a ciklusban egyszer adják – ha talál a testület méltó személyt a titulusra. A távhő díját viszont nem emelik januártól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Návayakról írt könyvet Gilicze János levéltáros

Gilicze János makói levéltáros harminc esztendeje foglalkozik a Návay család történetével: gyűjtötte… Tovább olvasom