Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Free shopok Nagylaknál és Kiszombornál

Röszke és Horgos között már évek óta üresen állnak a vámmentes boltok épületei, viszont Nagylaknál hét, Kiszomboron négy üzlet is fogadja a határon átkelőket. Leginkább alkoholt érdemes itt vásárolni, hiszen cigiből csak két dobozt lehet behozni az országba.
Kiszombornál, a romániai oldalon lévő vámmentes boltok is becsukhatják a kaput, mivel belül kerülnek az unió vámhatárán. Fotó: Segesvári Csaba
Amíg egy évtizede családi programnak számított átruccanni a Röszke és Horgos közötti vámmentes boltokba, és onnan alkohollal, cigarettával megpakolva tértek vissza az emberek, a jugoszláv belpolitikai válság miatt a kilencvenes évek végén bezártak ezek az üzletek. Ezen a határszakaszon befellegzett a dutyfree-turizmusnak. A három bolt azóta sem nyitott ki, az épületek lassan az enyészeté lettek.

A kiszombori és a nagylaki határátkelőnél azonban még működnek vámmentes boltok. A Kiszomboron üzemelő négy üzlet elé tegnap reggel éppen műszakváltás és a keddi bevétel átszámolásakor érkeztünk. A kötegekben álló eurós bankjegyek látványából kiderült: továbbra is van kereslet az ilyen jellegű boltok iránt. A román határhoz legközelebb eső üzlet magyarul csak kicsit beszélő alkalmazottja kétszer ingatta a fejét.

Először akkor, amikor megtudta, hogy újságírók vagyunk és a forgalomról, kínálatukról szeretnénk információt kapni, másodszor pedig akkor, amikor közöltük vele: úgy tudjuk, a román tulajdonban lévő boltok bezárnak, mert az ország január elsejei uniós csatlakozásával megszűnik a vámellenőrzés a magyar–román határon. Előbbiről a tulajdonos beleegyezése miatt nem beszélhetett, utóbbit kizártnak tartotta. Nagy tömeget egyébként nem találtunk, az üzletekben inkább román, mint magyar vásárlókkal találkoztunk.

Olcsóbb a hazainál

A vámmentes boltokban a legkisebb kiszereléstől egészen az öt-tíz literesig közel negyvenféle alkohol kapható sokkal olcsóbban, mint a hazai üzletekben. Egy liter Sierra Tequila átszámítva 3100, ugyanekkora Jagermeister 2500, a Sheridan's krémlikőr 4320 forintba kerül. Utóbbiért itthon több, mint kilencezer forintot is elkérhetnek. Égetett italokból és párlatokból egyébként vámmentesen minden tizenhetedik életévét betöltött személy egy litert, csendes borokból két litert hozhat be Magyarországra. A negyven szálat meghaladó mennyiségű cigaretta behozataláról írásbeli árunyilatkozatot kell adni.

– Jöttek volna nyáron, csak úgy kígyózott a sor – mesélte Tóth László, az egyetlen magyar vevő. A szegedi férfi tapasztalt dutyfree-vásárlónak mondhatja magát, hetente egyszer, békéscsabai munkahelyére tartva kanyarodik le

Kiszombor felé, ahol feleségének vagy fiának vásárol egy-egy karton cigarettát. – Mivel csak két dobozt lehet vámmentesen áthozni Magyarországra, volt, hogy a vámosok visszafordítottak. Eléggé szigorúak, nézik a pecséteket az útlevélben, hányszor járunk át a határon – beszélt benyomásairól. – Néhány hónapja ennél is jobban megérte itt vásárolni, azóta emelték az árakat és a forint is gyengült. Alkoholt és cigit azonban még mindig itt lehet a legolcsóbban kapni, de az édesség, parfüm, műszaki cikk drágább, mint odahaza – adott rövid árkörképet a férfi, aki szintén úgy tudja, a boltok már az év végén bezárnak, így jövőre máshonnan kell beszereznie a füstölnivalót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinnel locsolta le a feleségét Cs. Imre

Meg akarta gyújtani, ezért benzinnel locsolta le a feleségét egy kiszombori férfi – az asszony… Tovább olvasom