Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Makón is csapatot épít az új rendőrkapitány

Makó - Makó újonnan kinevezett rendőrkapitánya, Palicz András elsőként a vagyon elleni bűncselekmények számának csökkentését tűzte ki célul. A vezetői munkában kamatoztatja sporttapasztalatait is; korábban NB I-es kosárlabdázó volt. A vezető nem költözik Makóra, hiszen a körzet határán, Deszken lakik.
Márton István rendőr alezredest, a makói kapitányság eddigi vezetőjét a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettesének nevezte ki az országos parancsnok. A megüresedő posztra – a változások lezárulásáig megbízott státusban – Palicz András léphet. Az őrnagyi rendfokozatban szolgáló tiszt eddig a rendészeti minisztérium alá sorolt Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának osztályvezetőjeként dolgozott.

A város új kapitánya eddig a rendőrség belső visszaéléseit derítette fel Fotó: Illyés Szabolcs

– Ez az operatív tevékenység a rendőrségen belüli visszaélések felderítéséről szólt három megyében, így a makói kollégák közül is volt, akivel kapcsolatba kerültem. Kinevezésemet követően mondtam is: sajnos nálam „tiszta lappal" senki sem indulhat. Teljesen másféle munkát jelent a kapitányságvezetés, de örülök a kinevezésnek, hiszen a ranglétrán mindenképpen előrejutás, hogy Csongrád megye hat kapitányának egyikeként dolgozhatok – foglalta össze Palicz András.

Eredeti végzettsége földrajz- és testnevelőtanár, de a diplomát követően nem a katedra, hanem a sport mellett döntött – Szegeden NB I-es válogatottként kosárlabdázott, egészen 1992-ig. Ekkor lépett a rendőrség kötelékébe, ettől az esztendőtől a megyei kapitányságon a kiemelt vagyon és élet elleni bűncselekmények felderítésén dolgozott.

– Máig kamatoztatom sportolóként szerzett tapasztalataimat: szeretek csapatot építeni, abban dolgozni, és hiszem, hogy ebből a szellemiségből a makói kapitányság is profitálhat. Szerencsére jó munkatársi közösséget örököltem elődömtől, ez az eredményes rendőri tevékenység alapja – mondta Makó új rendőrkapitánya. Aki, bár csak alig egy hete vette át a vezetői munkát, máris kiforrott bűnüldözési koncepcióval rendelkezik.

Gyakoriak a vagyon elleni bűncselekmények, kiváltképp a kerékpárlopások. Ez – a vagyoni káron felül – különösen kellemetlen a makóiaknak – vallja Palicz, hiszen a városlakók jelentékeny részének csaknem kizárólagos közlekedési eszköze a bicikli.

A lopások elleni küzdelemnek különös apropót ad a karácsonyi bevásárlószezon – a következő hetekben a makói rendőrök odafigyelnek a bevásárlóközpontokra, vásárokra.

– Nagy falat számunkra a 43-as út közlekedési rendjének biztosítása, a kiszombori, apátfalvi és pitvarosi körzetek között fogjuk elosztani a traffipaxot, hogy ne csak a főúton folyjon ellenőrzés, és időnként rendelkezhetünk a megyei éjjellátó sebességmérőjével is. Szerencsés, hogy ebben a munkában az integráció eredményeképp hozzánk kerülő hat határőr-felderítő is segíteni tud – foglalta össze a kapitány.

Nem tervezi, hogy Makóra költözik, hiszen családi háza Deszken áll, ami gyakorlatilag a körzet határa. Eddig tíz kilométert utazott Szegedre, most 18-at autózik Makóra, ez pedig nem nagy távolság. A közeljövőben kevés szabadideje lesz, de azt háza kertjének gondozására fordítja – bevallottan ez a hobbija, természetesen a sport mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis sátor alá került a makói fürdő nagymedencéje

Makó - Mégis sátor alá került csütörtökön a makói fürdő nagymedencéje. Korábban úgy volt, hogy itt kezdik a termálvíz hasznosítása érdekében végzett beruházást. Tovább olvasom