Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Oszloperdő a makói könyvtárnál

Még legalább egy év, mire eltűnhet a makói könyvtár bejárata előtti oszloperdő. Az épületet közel tíz éve dúcolták alá. Az intézmény felújításának terveit a Makovecz Imre nevével fémjelzett tervezőiroda készítette el.
Az oszloperdő nem szép látvány, de biztonságot ad a makói könyvtárnak. Fotó: Szabó Imre
Lassan tíz éve már, hogy aládúcolták az 1971-ben épített makói könyvtár épületét. A fa tartóoszlopokkal a bejárat mellvédjét támasztották meg, mert annak idején ereszkedésnek indult, félő volt, hogy leszakad. Ettől függetlenül azonban, mint korábban is megírtuk, nem nyilvánították életveszélyessé. Az elmúlt években a könyvtárban több kisebb-nagyobb felújítás történt. Újraszigetelték például a korábban gyakran beázott tetőt, helyreállították az éppen emiatt tönkrement világítási rendszert, kijavították a parketta hibáit, az épület felújítására azonban máig nem kerülhetett sor – mondja a szolgáltató központként és kulturális centrumként is működő intézmény vezetője, Mátó Erzsébet.

A frekventált helyen lévő, Deák Ferenc utcai könyvtár felújítására az önkormányzat évekkel ezelőtt elkészíttette a terveket, méghozzá a Makovecz Imre Kossuth-díjas építész nevével fémjelzett Makona Tervezőiroda megbízásával. A grandiózus elképzelés szerint a Kossuth-díjas építészre jellemző stílusban újulna meg az épület: kétszintesre bővítenék, a tetejére a régi zsinagógát idéző kupola is kerülne, ráadásul külön kiállítócsarnok és előadóterem is helyet kapna benne. Ennek megvalósítása több mint egymilliárdos – döntő részben természetesen központi támogatásból finanszírozott – beruházást igényelne, amire a város évről évre pályázik is rendszeresen. Eddig azonban olyan, ugyancsak fontos beruházásokat valósítottak meg, mint a Pulitzer-kollégium rekonstrukciója vagy a fürdő bővítése. Bizakodásra adhat okot, hogy a szaktárca már a korábbi években is előkelő helyre sorolta a könyvtárfelújítást.

Buzás Péter polgármester szerint vagy a regionális operatív program, vagy annak valamelyik ágazati programja keretében sikerülhet a könyvtárfelújításra pénzt találni – jó esetben már jövőre, de legalábbis néhány éven belül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírások vonatokért

Több mint hétszáz aláírást juttattak el a makói vonatbarátok a MÁV országos igazgatóságához azzal a… Tovább olvasom