Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Románok a makói fürdőben

Makó - Bár bevételi szempontból egyértelműen hasznos Makónak, hogy a fürdőt az idei nyári szezonban is sok külföldi kereste fel, vannak, akik nem örülnek a Romániából érkező vendégeknek. Az idegenforgalmi szakember szerint többet kellene beszélni az előnyökről.
Bár egyértelműen siker, hogy a makói fürdőt az utóbbi 2 esztendőben a külföldiek is felfedezték, ennek a városban nem mindenki örül – nem szeretik a Romániából érkezőket. Ezt a véleményt a fürdőben névvel, arccal senki sem vállalta, amikor még a szezon idején szerettünk volna megszólaltatni erről helybélieket, de hogy a jelenség valós, azt igazolják a cikkeinkhez írott fórumbejegyzések. Volt, aki azt írta, hogy „a makói fürdő már nem a helyieké, hanem a románoké, akik nem tudnak viselkedni". Más szerint a románok nem ügyelnek a tisztaságra. Még az a hír is elterjedt a városban, hogy a vízben különböző kórokozók jelentek meg, és ezért ők hibáztathatók. Ennek természetesen akkoriban mi is utánajártunk – az ÁNTSZ átfogó ellenőrzései, a vízminták vizsgálata mindezt cáfolta, és a fürdő tisztaságát is megfelelőnek találták.

A romániai vendégek 2 éve, az uniós határnyitást követően jelentek meg a makói fürdőben tömegesen. Ennek fő oka természetesen a határ közelsége volt, de az önkormányzati intézményként működő pihenőhely csalogatta is őket reklámkampányokkal. Mindezek együttesen oda vezettek, hogy – annak idején megírtuk – egyes hétvégeken a romániai vendégek arányát akár 80 százalékosra is lehetett becsülni. Pőcze Lászlóné, aki a nyár közepéig igazgatta a fürdőt, érdeklődésünkre most annyit mondott: őt az elmúlt 2 évben senki sem kereste meg azzal, hogy panasz volna a román vendégekre.

Nem helyi specialitás

– Az, hogy a helyiek egy része annak ellenére sem fogadja szívesen az idegeneket, hogy vendégeskedésük komoly bevételt hoz, nem makói specialitás – mondja Scheitzner Beáta, a makói Tourinform-iroda vezetője. Ausztriában például ránk néznek úgy nem kevesen, mint mi a románokra. Közeli és hasonló példaként pedig Gyulát említi. Ott egy szűkebb, de markánsan véleményt alkotó réteg figyeli ellenszenvvel a román turistákat. Gyula azonban előrébb jár a vendéglátásban, ott már jobban lehet látni ennek előnyeit is, ezért mostanra ezek a hangok elcsendesedtek – mondta. Hogy mit lehet tenni a feszültségek oldásáért? Például azt, hogy többet beszélünk az előnyökről – vélekedett Scheitzner Beáta.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. l1g1 2009. október 08. 12:17
  „Rendszeresen járok a makói fürdőbe.
  Az a tapasztalatom, hogy az őszi iskolakezdéssel szinte már nem jönnek románok a makói fürdőbe.

  A kevés román fürdő látogató nem oldja meg a makói fürdő anyagi gondjait egész évben.
  A románok csak a nyári iskolaszünet alatt látogatják a makói fürdőt.”
 • 29. magyarok 2009. október 04. 09:10
  „Látod milyen gyerekes idióta vagy??? Huzzál vissza Svájcba baromarcú!
  HA szeretnéd bebizonyítom, h semmi közöm az önkormányzathoz, még pedig úgy, hogy ha legközelebb meglátlak a hajléktalan ruhádba oda megyek hozzád és megszólítalak... Te komolyan paranoiás vagy!!!! Azt hiszed mindenki azt szeretné mint te???? Én pl: azt szeretném, hogy húzz innen vissza oda ahova járulékokat meg adókat fizettél, mert ott van jogod ugatni,nem itt te...”
 • 28. nagyi8 2009. október 02. 23:30
  „Bocsánat.

  A fürdő százmilliós nagyságrendű veszteségének csökkentése érdekében feltétlenül le kell vonni a "magyarok" Nickname-vű beíró fizetésének kb. havi 50%-át.

  Evvel egyidőben csökkentjük a makói lakosság elviselhetetlen anyagi adóterhét.

  Ha azonban később kiadódna, hogy további összegeket lehet levonni az illetőtől,
  akkor természetesen emelni lehet a levonásokat, egészen a végrehajtó bekacsolásával is.

  Igen, ekkor egy igazi hazafivá válna a kolega!
  Addig nem.

  .”
 • 27. magyarok 2009. október 02. 21:53
  „"Egyetértek "rudi"-val abban,
  hogy nekünk makóiaknak jó volt a régi fürdő."
  Te miről beszélsz??? Életedben nem jártál ott :)
  te csak a Nosredamusba jársz, hogy más ne tudjon nézni semmit csak te meg a kedves feleséged!”
 • 26. nagyi8 2009. október 02. 19:49
  „Ma is - 2009-10-01 - túl kevés román látogatta a fürdőt.

  http://www.marosnet.hu/viewtopic.php?f=23&t=421&st=0&sk=t&sd=a&start=15

  1, azaz egy, román!

  A közel milliós havi fizetésű górék 1´200-1´500.- látogatót álmodtak, fejenkénti 2´500.- forintért.

  Fizessenek a szegény, nyomorult, munkanélküli, jövő nélküli makóiak!!!!

  .”
 • 25. nagyi8 2009. október 02. 13:30
  „Egyetértek "rudi"-val abban,
  hogy nekünk makóiaknak jó volt a régi fürdő.
  Nekünk nem hiányzik a pompa, luxus.
  Makó egy kisváros volt és ma is az, az ilyen mentalitási polgárokkal.

  Abban azonban egyetértenek a lakosok,
  hogy a 2001-es terv szerint renoválhatnánk.
  Ennyi. Eddig, mintegy 6´000-en írták ezt alá.
  Ez már több, mint amennyien az Erőszakra szavaztak 2006-ban.

  Szerintem a polgármesterék szándékosan fosztanak meg minket a makói fürdőtől.
  "Nemzetközi" lesz a fürdő, s egyben tőlünk elveszik.
  De még nincs minden vesztve.

  .”
 • 24. rudi 2009. október 02. 12:20
  „Jó hogy az orvosok is hallgatnak erről, az érdekek mozgatnak a színfalak mögött mindent, ilyenkor már nincs semmi gond. Így szokott ez lenni, én elhiszem, hogy volta/ vannak higiéniás gondok a románok miatt, és én nem fogom odahordani ezek után a pénzem, és a családtagjaim sem, akik közül volt, akinek több éven keresztül bérlete is volt, kifizette a 40-50 ezeret évente. Lehet a román nem hagy itt ennyit azzal, hogy nyáron eljött pár hétvégén. Na megérte? Lehet folytatni. Szerintem nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek megfelelt úgy a fürdő, ahogy volt, a románok előtti nyugis kisvárosi mivoltában. A felújítás valóban ráfér, csak nem így.”
 • 23. rudi 2009. október 02. 12:14
  „5-6 hozzászóló ott az igazság. Nem egy ismerősnek megerősítette az orvosa, hogy többen is fordultak panasszal hozzá a makói fürdőben töltött nap/ok után gombás és egyéb panaszokkal.
  Román barátunk eligazított egy alkalommal, hogy én hová tegyem a holmimat, és hogy ez itt nem szokás, én is elmondtam neki, hogy itt mi a szokás, és mi nem. Lehet több fogalmam van róla, hogy itt mi a szokás, akkor is ide jártam, mikor ő azt sem tudta merre van Makó. A bunkó kölke a medence tíz méteres körzetét elúsztatta, nem egy romántól láttam ezt, kultúrember ilyet nem csinál, legalábbis ez itt nem volt bevett szokás. De nekik nem sok kultúrájuk van. Amúgy meg egy köpönyegforgató, sumák nemzet, mint ahogy azt láthattuk Trianonnál, és azóta is oly sokszor. Makón nincs tömeg? Megmaradni nem lehetett egész nyáron a románoktól. Mórahalmon nem hallottam román szót-szerencsére.”
 • 22. magyarok 2009. október 02. 08:44
  „"GY.F: négy évig nem csináltunk semmit, az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk, a trükkök százait csináltunk. Szóval ezeket védi a sok MSZP-s, SZDSZ-es, a csicskások, közöttük a magyarok is."
  Idióta svájci!
  Nem kell ám miattam az egész magyarságot csicskásoknak nevezned!!!!
  Ez az ember a egy f.r.g”
 • 21. magyarok 2009. október 02. 08:41
  „moderálva sértő”
 • 20. Török73 2009. szeptember 30. 09:41
  „18.,magyarok:
  "török73, ha nézted volna az önkormányzati gyűlést akkor tudnád, hogy meg lettek kérdezve a dokik és azt mondták össze, mindössze egy gyanús eset volt a kérdéses időszakban a városban, de az a gyerek még életében nem járt fürdőbe..."-képzeld,szoktam nézni,fogom is a hasam a sok hülyeségtől.Sőt van amelyik tájékoztatóra el is mentem és kinos kérdésemre Búzás úr jobbnak látta ha az irodájában ad "választ".
  "tudod jobban hiszek én az ÁNTSZ-nek mint ismeretlen embernek aki ide írogat :)"-szíved joga,de ellentétben veled én személyiségemet vállalva teszem.Valamint ezek szerint nem figyelted soraimat eléggé:
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/debreceni_ceg_epiti_fol_az_elmenyfurdot/2115583/#hozzaszolok
  ez személyes tapasztalat és nem pletyka.”
 • 19. nagyi8 2009. szeptember 29. 20:16
  „Válasz Mc_Mi -nek

  Az, hogy ki meddig folytat egy harcot, individuális. Valószínű, hogy mindenki másképp látja az értelmet. Tévedés, hogy a buldózerekkel vége a fürdő ügynek. Éppen fordítva, akkor kezdődik el! S még jobban folytatódik, amikor az új fürdő elkezdi az üzemelést.

  Akkor ugyanis az Erőszak és a valóság találkozik egymással. Napokon, heteken, hónapokon és éveken át. Senki nem írt még eddig arról, hogy a fürdőre felvett városi kölcsönt a város adófizetői 20 évig fogják nyögni.

  Arról sem írtak itt még, hogy az 1.6 milliárd fürdő pénz helyett 3 milliárd a tartozás. Csak nem a magyarok-féléknek kell a többlet?

  S messze nincs vége. Mint tudjuk, a Balatonöszödi-hazugok a jövő évben olyan állami tartozást hagynak hátra, amiket az ország és Makó is évtizedekig fog nyögni. A Makót súlytó bruttó adósság csak emelkedni fog. Mert emlékszünk: GY.F: négy évig nem csináltunk semmit, az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk, a trükkök százait csináltunk. Szóval ezeket védi a sok MSZP-s, SZDSZ-es, a csicskások, közöttük a magyarok is. El tudom képzelni, hogy dühítő, amikor valaki szemébe mondják: hazugok vagytok.

  A jövő tavasszal tisztul a helyzet. S azután az években fokozatosan. A csicskások reméljük kikopnak előbb-utóbb.

  És Mc_Mi: nyílt konfliktus nélkül nincs megtisztulás! Vagy csak nem azt akarja mondani, hogy a magyar társadalom tiszta??? Hogy Makón tiszta a társadalom???

  .”
 • 18. magyarok 2009. szeptember 29. 19:49
  „török73, ha nézted volna az önkormányzati gyűlést akkor tudnád, hogy meg lettek kérdezve a dokik és azt mondták össze, mindössze egy gyanús eset volt a kérdéses időszakban a városban, de az a gyerek még életében nem járt fürdőbe...
  tudod jobban hiszek én az ÁNTSZ-nek mint ismeretlen embernek aki ide írogat :)
  6.bo! Érdekes több másik száz ember aki ott volt azok semmit nem kaptak el??? hogy is van ez???? szerintem mond az ismerősödnek, hogy naponta fürdesse szerencsétlen gyerekeket , ne amikor az eső esik :)
  Nagyika téged mikor rúgtak ki az állásodból? Lehet dolgozni kellett volna nem csak gyűlölködni :)
  8, látom te is fürdőbe járó vagy azért... :) Ha tudod mennyi okos ül a fürdőben... Én nem vagyok köztük csak messziről szoktam őket látni :)
  12 lacipapa teljesen igazad van! :)
  13 önnek is igaza van :)
  Nagyi8 talán te vagy a hazafi aki hazajött élvezni az életet a kemény svájci frankokat elkölteni? meg bemenni a bőrösbe és egész nap ott ülni és kapcsolgatni a tv-t???
  Nem szégyelli magát??? Álnéven ossza az észt amikor regisztrálva van saját nevén is és maga beszél itt hazafiról??? milyen hazafi az ilyen???
  Jó lenne vissza korcolna oda ahonnan jött ahova adót fizetett meg járulékokat!
  Undorító!”
 • 17. Mc_Mi 2009. szeptember 29. 11:08
  „Imre!
  Butaság volt ezt így leírni. A stílus hasonlósága miatt én is azt gondolom, hogy nagyi8 az, akit te is leírtál, de ezt gondolom és biztos nem vagyok.
  Nyilván a megvádolt indulatával próbáltál visszavágni.
  Nagyi8!
  Egy ideig tényleg becsülendő az a következetes harc, amit a magad igazáért folytatsz a fürdő ügyében. Van (volt) egy pillanat, ami után ez a harc értelmetlen, sőt kárt okoz. Be kell látni, hogy átléptek rajtad, az úthenger eltipor mindent, ami az útjába kerül. Don Quijotén már magad is mosolyogsz. A te harcod már ezen a szinten van.”
 • 16. nagyi8 2009. szeptember 29. 09:30
  „Válasz bo -nak:
  *******************

  Az adattörvények mindenkire vonatkoznak, a Délvilágra és a Szabó úrra is.

  Elküldtem az esetet a www.tasz.hu -nak, s várom válaszukat.
  Ingyenes tanácsadásukat már több esetben igénybe vettem.
  Nagyszerűek!

  Egyébként a TASZ képviselő/ügyvéd képviselte a makói lakosságot a hazug Makói Önkormányzat (baloldal és közép) ellen és segítette a győzelmet a Szegedi Városi Bíróságon. Mint köztudott, 2009-09-08.-án vesztettek a balatonoszödi hazugok a Makói Hírekben (2008. május 23, 5. oldal) közölt hazugság miatt.

  Vannak még igaz - és okos - hazafiak Magyarországon!

  .”
 • 15. bo 2009. szeptember 29. 08:16
  „Ha valaki saját nevén ír az szíve joga, ha viszon nicknévvel teszi, valószínűen titokban akarja tartani kilétét.”
 • 14. klj_54 2009. szeptember 29. 08:15
  „13. hozzászólás Ungarn

  Én is többször leírtam honlapom elérését. Nem (csak) ezen múlik...”
 • 13. Ungarn 2009. szeptember 28. 21:38
  „Aki külföldön élte le életének nagy részét az vagy maradjon ott ahol van vagy ne azért jöjjön haza hogy észt osztogasson!Először szülőhazájában kellett volna szenvedie a nyugdíjig és letennie valamit az asztalra ahhoz hogy szava lehessen!Írom ezt függetlenül attól,hogy mit gondolok a fürdőről!
  Egyébként -bo-: A Németh úr már saját nevén is írt ide eleget,nem adta ki senki a nevét szerintem ezzel.”
 • 12. lacipapa68 2009. szeptember 28. 20:55
  „Abban biztosak lehettek,hogy a különböző bajokat nem a románok hozzák ide magukkal.Már tizenévvel ezelőtt is tömegesen betegedtek meg az óvodások az ún. "vízhez szoktatás"-ok alkalmával.Hat éves csemetéimet nem győztem az orvoshoz hordani az ilyenek után.Akkor hol voltak még a románok?De jó egy kicsit köpködni őket!... Nagyeszű némelyikőtök.Menjetek ki az aradi strandra,és látjátok,hogy egy "kicsit" előttünk járnak.”
 • 11. eva45 2009. szeptember 28. 19:27
  „-Én meg azt nem értem egyesek miért változtatnak nicknevet.
  Új személyiségük úgy sem lesz mivel a színvonaluk ugyanaz marad.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felével drágulhat jövőre a menza

Súlyos helyzetbe kerülhetnek a kis falvak, ha valóban harmadannyi pénzt ad az ingyenes és kedvezményes iskolai étkeztetésre a kormány. Tovább olvasom