Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Telephellyé fokozzák le a makói kórházat - és a vásárhelyit

A makói kórház, mint intézmény, jogutód nélkül megszűnik, a vásárhelyi kórház telephelye lesz – áll abban a levélben, amelyet a makói képviselő-testület ülésén ismertettek. A csavar az, hogy a vásárhelyi kórházat is telephellyé minősítik le.

Nagyrészt a Hagymatikum fürdő és a városi kórház sorsáról tárgyalt a makói képviselő-testület szerdán. Buzás Péter polgármester leszögezte, nincs szó arról, hogy a fürdő csődben lenne, és az önkormányzatot sem teszi tönkre. Az történt, hogy a Hagymatikumtól nyereséges működést vártak, de már nyáron látszott, hogy ez a terv nem teljesül. Ennek a következménye, hogy a polgármester kezdeményezésére Kovacsics Imre fürdőigazgató közös megegyezéssel távozott. Idén összesen 132 milliót kell beletenni a fürdőbe, hogy eltűnjön a veszteség, korábban a régi fürdőbe 80 milliót kellett.

Ehhez képest nem értette Buzás, miért támadta röplappal a helyi Fidesz-szervezet, miért sugallta, hogy neki anyagi haszna származik a beruházásból, soha egy fillért sem tett el. Gál Sándor (Fidesz) képviselő kijelentette, nincs köze a röplapokhoz, de szerinte Kovacsicstól nyilvános, rendes ülésen kellett volna búcsúzni, mert így nem lenne ok a pletykákra.

Vásárhely is telephely lesz?

A hódmezővásárhelyi önkormányzat szintén arról kapott tájékoztatást a kormánytól, hogy az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet a jövőben a makói kórházhoz hasonlóan telephellyé válik, ami a vásárhelyi önkormányzat vezetőit megdöbbentette. Almási István polgármester részletes tájékoztatást vár a kormánytól a kórház helyzetét illetően - tájékoztatta lapunkat szerda este Göbl Vilmos sajtóreferens. 

Marosvári Attila alpolgármester a fürdő védelmében megjegyezte: több mint 100 ezer turista jött Makóra idén, amire korábban nem volt példa, több panzió és egy szálloda kért és kapott építési engedélyt a városban. Az ülésre eljött Mágori Józsefné országgyűlési képviselő, aki ismét megerősítette, támogatta a fürdőberuházást, de szerinte a fürdő belépőárait nem a helyi fizetőképes kereslethez szabták, hiba, hogy a folyosót nem fűtik, és hogy a felnőtteknek és gyerekeknek kevés lehetőségük van arra, hogy együtt fürdőzzenek. Ő kifogásait elmondta az alpolgármesternek, a polgármesternek, beleírta a fürdő panasszkönyvébe, Kovacsics Imrétől pedig olyan választ kapott, hogy a veszteségről a kormány tehet. Mágoriné szívesen találkozna még egyszer azokkal a szakértőkkel, akiknek köszönhető, hogy így alakult ez a projekt, és nyilvánvalóvá tette, nincs köze a polgármestert bíráló röplapokhoz. Az ülésen ritkán mondták ki Lázár János államtitkár, választókerületi Fidesz-elnök nevét, de jó néhányszor utaltak a személyére.

Baranyi Sándor (MSZP) kérdésére, hogy mi lesz a kórház sorsa, Sánta Sándor (Fidesz) adott választ. Mint mondta, látta a kórháznak küldött levelet, amely arról szól, hogy mint intézmény, jogutód nélkül megszűnik, és a vásárhelyi kórház telephelyévé válik. A baleseti sebészet megmaradása is kérdéses, mert már alig küldenek ide beteget. Ezen megütköztek a képviselők, Sánta jó ideig nem is tudta folytatni beszédét a zsivaj miatt.

Mágoriné azt mondta, tud erről, tárgyalni akart az ügyben Szócska Miklós államtitkárral, ő azonban Vietnamban van. Egyik kollégája azt mondta, ez még mindig jobb megoldás, mintha ténylegesen megszűnne az intézmény. Buzás erre úgy reagált, neki azért nem tetszett a makói és vásárhelyi intézmény integrációja, mert tudta, ez lesz a vége – csak arra nem számított, hogy ez ilyen gyorsan bekövetkezik. Emlékeztetett, ő annak idején tüntetett saját kormánya ellen, amikor a kórház létéről volt szó. A jelenlévők abban értettek egyet, hogy ezt nem szabad annyiban hagyni.

A képviselő-testület megállapodott a kormánymegbízottal: a közhivatalok házának földszintjét és egyik fönti helyiségét kapja meg a járási kormányhivatal.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. vip007 2012. november 05. 12:27
  „68. dareky 2012.11.03. 23:15

  Ebből az ellenzékből nem feltétlen a polgármester csinál hülyét. Önként megteszik.”
 • 64. dareky 2012. november 03. 23:15
  „13. barátfüle 2012.10.31. 19:15 Sajnos mindenben igazad van. S ez már két éve így megy. Ez a képviselőtestület alkalmatlan a polgárok érdekeinek képviseletére. A polgármester hülyét csinál az ellenzékből, apró pozíciókkal megvásárolta őket. Azok meg még gondolkodni is elfelejtenek. S ha nagyon merészek, akkor a tartózkodás gombot nyomják meg. A nem-et nem ismerik.”
 • 63. anyafialánya 2012. november 03. 20:18
  „scott1! Neked is további szép estét!”
 • 62. scott1 2012. november 03. 19:54
  „anyafialánya!
  1. Eszem ágába sem volt hozzászólni a témához... egyetlen dologra reagáltam csupán, miszerint a tavaly elhangzott emlékezzünk 4-6 év múlva, hogy mit is mondott de már egy év után az nem emlékezett rá aki mondta!!! Amennyibe belegondolok abba, hogy az azt követő 40 hozzászólásban mi hangzott el... és szerinted az én hozzászólásom cinikus??? Amikor az talán az egyetlen hozzászólás, amely nem feltételezésen és hangulatkeltésen alapszik? Na látod az a tény amit írtam!
  2. Ezen a fórumon egy ideje már megy a hangulatkeltés, nem is olyan régen konkrétan az volt be dobva a köztudatba minden alap nélkül, hogy bezárják a kórházat... hol voltál te akkor??? Vagy akkor még nem aggódtál? Persze, hogy nem hiszen Buzás Urat akkor senki sem szembesítette azzal, hogy mit is mondott... ugye?
  3. Az első lépés? Te minek neveznéd az előző kormányzati ciklus alatt történő osztálybezárásokat nulladik tipusú találkozásnak? Mindenesetre nem különösebben zavart ha egy hónapja vetted rá magad, hogy írogass a fórumon!
  4. Itt egyetlen "szakértő kormánynak" volt az ötlete az, hogy a makói körházat bezárja de persze akkor még nem voltál "olyan intelligens, hogy aggódj"? Vagy a tényeket se láttad, de most mint egy táltos látod a zavarosba a tiszta jövőt? Ezzel hül...ítsd azokat akik ezt még beveszik!
  5. És legvégül csak kiderül, hogy eszed ágába sincs foglalkoznod a kórházzal, csak az általad Buzáson vélt állítólagos csorba az amit leginkább személyeskedéssel próbálsz rajtam elégtételt venni! A tény akkor is tény, ahogy a 18-as hozzászólásban már leírtam... 4-6 év? Egy sem kellett...”
 • 61. anyafialánya 2012. november 03. 19:29
  „scott1!
  Tény:Te vagy az egyetlen hozzászóló,aki egy hozzászólásban bírtad leírni - fideszes ogy,előző kormányzati ciklus,
  politikus,makói mszp-s.
  Ki csinál az ügyből pártpolitikát?
  Tény:A mostani döntés csak az első lépése annak a folyamatnak,amelynek a végén a makói kórház megszűnik a szó
  klasszikus tartalmában kórháznak lenni.
  Ezt én is tudom,Te is tudod,sőt a képviselőnk is tudja.
  A problémám az,hogy cinikusan még azt is el akarjátok hitetni,hogy ez a változás jó nekünk.Sajnos,vagyok annyira intelligens,hogy ezen aggódjak.
  Tény:Egyébként eszem ágában sem volt a kórházról szót váltani veled,csupán a Buzás fóbiádat nem tudtam már
  szó nélkül hagyni.
  Ennyi.”
 • 60. scott1 2012. november 03. 18:42
  „anyafialánya!
  Tény: ezt a kórházat ( és a vásárhelyi is) egy másik kormány akarta bezárni... szerencsére mégsem zárták be!
  Tény: a legnagyobb osztálybezárásokat se ez a kormány hajtotta végre, ha vagy annyira intelligens, rájöhetsz arra is, hogy a 2 fideszes ogy-nek sem áll érdekében, hogy a választókörzetükben 44000 ember gyógyulási- és egészségügyi kapacitásban olyan mértékű csökkenést érje mint az előző kormányzati ciklusban...
  Tény: itt kórházbezárásról egyetlen politikus beszélt, és az egy makói mszp-s volt, aki a helyi tévében azt ecsetelte, hogy aki ránéz a megye térképére az kiszúrja azt, hogy a vásárhelyi kórház a felesleges...
  Lelked rajta, ha játszod tovább is az amnéziást és közben pártpolitikát akarsz továbbra is csinálni az ügyből!”
 • 59. anyafialánya 2012. november 03. 18:07
  „scott1
  Tény: Buzás Péter a saját kormányával szemben tüntetett a kórház bezárása ellen.Nem is zárták be.
  Tény: Sánta doktor összegyűjtött egy csomó aláírást,mert van annyira intelligens,hogy a kórház ügye nem pártügy,hanem 50000 ember gyógyulása,egészsége,akár az élete.
  Lelked rajta,hogy most is cinikus vagy .”
 • 58. scott1 2012. november 03. 12:51
  „anyafialánya!
  Mi a baj azzal amit írtam? Fedi a valóságot, gondolom ezzel tisztában vagy te is, másként nem személyeskedtél volna, hanem kiigazítanád a hozzászólásomat... Mi abban a megmondás, ha pontosan írom le az elhangzottakat?
  Amennyiben azt képzeled, hogy a jelenlegi kormányzati ciklusban a Búzás Úr jobban tudná képviselni a Makói Kórházat mint Mágoriné, vagy mint Lázár a Vásárhelyit az a te a bajod...
  Ha gondolod, idézek még sok mindent a Búzás Úrtól, amit az elmúlt 4-6 évben mondott, de attól se te, se Ő nem lenne igazán boldog :) Amúgy, őszintén sok sikert kívánok mindnyájuknak a további munkájához!!!”
 • 57. anyafialánya 2012. november 03. 08:26
  „18.scott1! Csak ennyi telik Tőled "nagyokos" megmondóember ? E témában nem a megfelelő embert emlegeted.Azt írd meg,hogy a képviselő asszony miért nem teszi a dolgát,de gyorsan.Ráadásul vesztenivalója sincs,hisz neki ez a négy év volt - sokat nőhetne a makóiak szemében,ha elérne valamit az érdekükben.”
 • 56. havranek 2012. november 02. 20:43
  „Ezek a gaz szoclib szemetek a nép ellenségei ! Máskor a Fideszt kell választani és minden másképp lesz ,és lőn !
  A szavazók többsége "benyalta" ezt is ,de ezt is érdemeljük ! A hülyeségért mindig fizetni kell !!”
 • 55. Misi72 2012. november 02. 17:48
  „Amit ezek csinálnak nem sokban különbözik az előző kormánytól. A vasút az üzemanyag most az egészségügy még ellenzékbe voltak nem ezt mondták. Ezért nyertek 2/3 többséget sajnos. Nekik a szegények nem emberek csak a gazdagok”
 • 54. Léni 2012. november 02. 16:03
  „Ezt tudva, felmerül egy kérdés: Lázár most is akasztófás, koporsós felvonulást fog
  tartani, ahol a csecsemőktől az aggastyánig mindenki mozgósítva lesz?
  Merthogy Vásárhelyen ez volt a módi!
  Most, hogy a "narancsosok" teszik még lehetetlenebbé a kórházukat mint azt az előző
  kormány tette volna, nem lesz MENGELÉZÉS ÉS ROHADÓ MŰANYAGBILINCSEZÉS?
  Még egy variáció: Lázár lassan de biztosan /különböző okok folytán!/ elszakad V.helytől”
 • 53. vip007 2012. november 02. 13:53
  „53. Qllancs 2012.11.02. 13:10

  "Kik szavazták meg azt a némbert !"
  A FIDESZ szavazók.”
 • 52. Qllancs 2012. november 02. 13:10
  „Amikor pár éve , Uniós forrásból --több millió EU ból felújjították, rendbetették a makói korházat --akkor ma miért minősítik le ?? Már csak elfekvőként, meg szhihiátriaként működik ?? jaa mert arra is negy szükség van !
  Tele az utca elmebetegekkel !!!
  mágoriné egy nagy : O. sajnos. őmég e térségért SEMMET SEM TETT !!!
  Kik szavazták meg azt a némbert !most halottam beszélni ---HÁÁÁT inkább írásban szóljon hozzá --mint élőben ! KRITIKÁN ALULI ahogy megszólal !!!!!SZÉGYEN MAKÓRA nézve !!!!!”
 • 51. dodoko 2012. november 02. 10:18
  „Hiba volt Kovacsicsot meneszteni. A realitás az, amit ő képviselt. Hiába tesz le az új igazgató nyereség-kimutatást, attól még nem lesz nyereséges a fürdő. Hosszabb távon viszont igen. Hiba a régi, kis kapacitású fürdővel összehasonlítani. A kórház-ügy igen ronda. Országgyűlési képviselőnknek el kell érni, hogy a két város kórháza azonos státuszú legyen. Teljesen más a betegút! Nem lehet, hogy ennyi esze lenne csak az egészségügyi kormányzatnak. Régióban kell gondolkodni. A három megye valamennyi kórháza, fekvő- és járóbeteg ellátó egészségügyi intézménye a Klinika Intézmény telephelye. Ennyi. A telephely szó annyira szerencsétlen fogalom, a magyar nyelv ennél sokkal szerencsésebb és tartalmilag is megfelelőbb fogalmakat ismer! Szent-Györgyi Albert Egyetem Klinika Makói Kórház, Szeged II. Kórház, Kecskeméti Kórház, Bajai Kórház, Hmvhelyi Kórház, stb. - mint intézményegységek. Az állami intézményhálózatot nem a percpolitikusokhoz, hanem az országhoz kell igazítani. Ugyanez analóg az oktatási intézményekre. Példaadó Mágoriné és Buzás együttműködése! Elismerésem. Persze ehhez kell némi intelligencia is. Ez a jó állam egyik alapja. Ezen keresztül érezzük az Alaptörvényt. Különben pusztában kiáltott szóhalmaz.”
 • 50. OkosKata 2012. november 02. 08:03
  „Nem vagyok érintett, de annak idején olvastam, hogy Lázár Mágorinéval együtt kezességet vállalt a makói kórházért. Hinni kell nekik. A fürdővel kapcsolatban pedig örülni kell, hogy végre Makón is épült egy színvonalas intézmény.”
 • 49. bánki 2012. november 02. 07:47
  „48. nie 2012.11.02. 07:00

  Én ugyanezt a Makói Kórházról állíthatom !

  Az intézmények centralizálásának vannak nyilvánvaló gazdasági okai, de morálisan és a befizetett adók és sarcok figyelembevételével már irracionális döntésnek tekinthető.”
 • 48. Emberségetavilágnak 2012. november 02. 07:01
  „47.
  Szerintem is.”
 • 47. nie 2012. november 02. 07:00
  „én csak a vásárhelyi kórházat ismerem, kedvező tapasztalatokkal, jó az ellátás, lelkiismeretesek a z orvosok és szakdolgozók, ezért minősítik le ? Ha jó vala mi, a betegekre is figyel, akkor le kell minősíteni?!”
 • 46. xenopus 2012. november 01. 21:32
  „Én csak csodálkozok és a fejemet kapkodom!
  Lázár, amikor a vásárhelyi kórházban bezártak és leépítettek pár osztályt az embereket vitte élőláncként az utcára.
  Most már értem, ez csak egy szimbolikus, politikai semmittevés volt. Most lehetősége lett volna ezeket a korábban bezárt osztályokat helyreállítani, de nem tette. Én úgy érzem, valami készülőfélben van! Hogy mi, az hamarosan kiderül. Mert hogy Vásárhely CSAK telephely (?), ennek oka van, és nem véletlenül !”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a táskát kikapkodó makói fiatal

Egy nap alatt elfogták a kerékpáros 16 éves táskatolvajt a makói rendőrök. Tovább olvasom